Smer-SD ide volieb s číslom 19, Sme rodina má 4 a poslední sú Socialisti.sk sčíslom 25
07 | 12 | 2019 I SITA / Webnoviny
Smer-SD ide do volieb s číslom 19, koalícia Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) s číslom 12. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytlo ministerstvo vnútra. Vo februárových parlamentných voľbách bude kandidovať 25 politických strán, hnutí a koalícií.

Slovenskej národnej strane (SNS) komisia vylosovala číslo 9 a Mostu-Híd číslo 18. Sloboda a Solidarita (Sas) pôjde do parlamentných volieb s číslom 3, Matovičovo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) číslo 11.
Číslo sa môže ešte zmeniť

Aj po registrácii sa číslo kandidátok a ich podoba môže ešte meniť. Zákon umožňuje stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry alebo odvolať kandidáta až do 48 hodín pred začiatkom volieb, teda do 27. februára 2020 do 7:00.

Podané kandidačné listiny sa však už nemôžu dopĺňať o ďalších kandidátov a ani sa nedá meniť ich poradie. Záujemcovia nájdu zoznam podaných kandidačných listín a ďalšie informácie na webstránke ministerstva vnútra, v časti o voľbách do NR SR venovanej kandidujúcim stranám.

Politické strany, hnutia alebo koalície strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, museli kandidátky pre februárové parlamentné voľby doručiť zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán najneskôr do polnoci 1. decembra.
Hlasovanie zo zahraničia

Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020 od 7:00 do 22:00. Politická kampaň sa oficiálne začala 5. novembra, dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR. Kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb. Voliť môžu slovenskí občania, ktorí v deň volieb dovŕšia 18 rokov.

Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to na hlasovací preukaz. Občania SR, ktorí budú v zahraničí, alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou. Obe skupiny voličov o to musia požiadať písomne alebo elektronicky.

Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.











































































































číslo kandidátnej listinyNázov politickej strany / politického hnutia / koalície
1Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku
2DOBRÁ VOĽBA
3Sloboda a Solidarita
4SME RODINA
5Slovenské Hnutie Obrody
6ZA ĽUDÍ
7MÁME TOHO DOSŤ !
8Hlas pravice
9Slovenská národná strana
10Demokratická strana
11OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ)ZMENA ZDOLA
12Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia
13STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI
1499 % – občiansky hlas
15Kresťanskodemokratické hnutie
16Slovenská liga
17VLASŤ
18MOST – HÍD
19SMER – sociálna demokracia
20SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby
21HLAS ĽUDU
22Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť
23Práca slovenského národa
24Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko
25Socialisti.sk