Kórejci kupujú od Rusov plzenskú Škodu JS. Podniku podľa nich škodia sankcie za Krym.
07 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Juhokórejský konglomerát Kórea Heavy Industry & Development kupuje od ruskej Gazprombank dodávateľa jadrových technológií Škoda JS. Kúpna cena za plzeňskú spoločnosť by sa mala pohybovať rádovo v niekoľkých stovkách miliónov eur.


O transakcii informuje portál Aktuálne.cz. "Očakávame, že všetky naše dohody týkajúce sa prevzatia Škody JS dokončíme počas prvého polroka 2020, kedy tiež prevezmeme kontrolu a vlastnícke práva," uviedol prezident a predseda predstavenstva kórejskej spoločnosti Patrik Jin-Sung Jun.

Vedenie Škody JS oznámilo, že zatiaľ nie je s pripravovanou zmenou vlastníka uzrozumené. "Vami uvádzanú informáciu potvrdiť nemôžeme," povedal hovorca podniku Jan Stolár. K chystanej transakcii sa zatiaľ nevyjadrila ani ruská strana.

Podľa Kórejcov má podnik vynikajúce know-how, škodia mu ale medzinárodné sankcie proti Rusku. Aj napriek spomínaným problémom si Škoda JS udržiava ziskovosť.

Jej hlavnou zákazkou sú momentálne dodávky pre slovenskú jadrovú elektráreň Mochovce. Najnovšie firma uzavrela na Ukrajine kontrakt za 27 miliónov eur (asi 690 miliónov korún) pre dva bloky Rovenskej jadrovej elektrárne. Zákazku získala aj na britskú jadrovú elektráreň Hinkley Point, kde reaktory dodá francúzska Areva.

TurkStream sprístupnia od januára i južnej Európe (Peter Iskenderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Škoda JS s 1100 zamestnancami vykázala vlani zisk pred zdanením 235 miliónov (CZK) českých korún (približne 9,2 mil. EUR) pri tržbách 4,1 miliardy CZK (približne 106 mil. EUR). Kvôli nedostatku príležitostí v Čechách sa ale musí stále viac orientovať na export, ktorý vlani mieril do 14 krajín a na obrate firmy sa podieľal 68 percentami.

Kórejský finančný investor Heavy Industry & Development, kupuje strojárske podniky po celom svete a tiež obchoduje s ropou a skvapalneným plynom LNG. Škoda JS doteraz patrí do Gazpromom kontrolovanej strojárskej skupiny Uralmash. Tá v minulosti vlastnila tiež strojáreň Pilsen Steel, ktorá sa tento rok dostala do insolvencie.

V Nairobi sa zrútila šesťposchodová obytná budova
V kenskom hlavnom meste Nairobi sa v piatok zrútila šesťposchodová obytná budova, v ktorej zomreli najmenej traja ľudia. Ďalší sú uväznení pod troskami. Miestny policajný šéf Philip Ndolo uviedol, že zachránili 21 ľudí, osem previezli do... Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | SITA