Fico nikoho nehanobil. Je to smiešne obvinenie, zastal sa Fica Kaliňák
07 | 12 | 2019 I SITA

Robert Kaliňák sa dnes na sneme SMERu vyjadril k obvineniu svojho predsedu.


Podpredseda Smeru Robert Kaliňák sa na sneme zastal svojho straníckeho šéfa Roberta Fica v súvislosti s jeho obvinením.

"Nikoho nehanobil a nepoužíval vulgárne výrazy. Je to smiešne obvinenie," uviedol exminister vnútra.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Fica z troch trestných činov. Expremiér sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

Fico bol obvinený kvôli výrokom na podporu bývalého poslanca ĽSNS Milana Mazureka, ktorého pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika odsúdil Najvyšší súdu a prišiel o poslanecký mandát.

"150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ hovoril poslanec v rádiu.

Mazurek počas procesu tvrdil, že je nevinný a ak hovoril o "cigánskom terore na východe Slovenska", myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov.

Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu," uviedol Fico vo videu.