OTRASNÉ: Hromadne znásilnená a upálená zaživa. Polícia páchateľov popravila
06 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Indiou hýbu prípady brutálneho násilia na ženách. Namiesto súdov sa rozhodla konať polícia.


Indiu šokovali nové prípady násilia na ženách. Na severe krajiny útočníci vo štvrtok zapálili dievčinu, ktorá mala na súde vypovedať ako obeť znásilnenia. Tá teraz bojuje o život. Informuje britský The Guardian.

Zrejme hromadné znásilnenie už minulý týždeň neprežila mladá veterinárka pri meste Hajdarábád. Policajti zastrelili štvoricu podozrivých, ktorí sa ich snažili počas rekonštrukcie na mieste činu odzbrojiť a utiecť.
Prípady vyvolali v spoločnosti vlnu protestov.

Spálené telo veterinárky sa našlo minulý štvrtok pod cestným nadjazdom v dedine neďaleko mesta Hajdarábád. Žena, ktorej identitu polícia podľa indických zákonov nemôže zverejniť, odišla v stredu na bicykli k doktorovi. Chvíľu po odchode zavolala domov, že jej praskla pneumatika, ale že jej ponúkol pomoc vodič kamiónu. Spomenula len, že sa nachádza v blízkosti mýtnej brány a potom sa už neozvala.

Podľa polície bola obeť pred smrťou zrejme hromadne znásilnená. Kvôli zlému stavu jej tela je však nemožné ta jednoznačne overiť. Polícia zatkla štyroch podozrivých a dočasne postavila mimo službu aj troch policajtov. Tí podľa rodiny obete nereagovali dostatočne rýchlo po tom, čo bola veterinárka nahlásená ako nezvestná.

Zločin oživil v indickej verejnosti spomienky na minulé prípady hromadných znásilnení a obnovil diskusiu o vysokej miere násilia na ženách v druhej najľudnatejšej krajine na svete.
Do ulíc vyšli tisíce protestujúcich

V nedeľu sa pred policajnou stanicou v Hajdarábáde zišli tisíce ľudí, ktorí požadovali vydanie štyroch zadržaných mužov. Niektorí protestujúci sa pred stanicou dostali do stretu s policajtmi a hádzali na nich papuče a ďalšie predmety.

Matka obete podľa indického denníka Times of India povedala, že požaduje, aby boli páchateľa upálení zaživa. Menšie protesty a smútočné zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách v krajine.
Polícia vzala spravodlivosť do vlastných rúk

Potom, ako polícia podozrivých zastrelila, do ulíc vyšli tisíce ľudí a oslavovali. Matka obete vyhlásila, že "spravodlivosti bolo učinené za dosť". Podľa nej by mal byť zákon v tejto oblasti oveľa prísnejší. "Muži by sa mali báť na ženy len pozrieť - pretože budú potrestaní," zdôraznila.

Sestra obete hodnotia postup polície ako "nečakaný". "Očakávala som, že to budú súdy, kto zabezpečí spravodlivosť. Toto neprivedie moju sestru späť, ale je to úľava. Vďaka policajnému zásahu si teraz ľudia veľmi dkladne rozmyslia, či niečo také urobia znova," myslí si žena.

Polícia uviedla, že muži sa pokúsili o útek z väzenia a ich zásah bol nevyhnutný. Všetkých štyroch páchateľov zastrelili na úteku.


Vyše deväťdesiat znásilnení denne

Hromadné znásilnenia a iné formy sexuálneho násilia sú v Indii háklivou témou už od decembra 2012, kedy bola v metropole Dillí, cestou v autobuse hromadne znásilnená a zavraždená mladá žena.

V krajine však nie sú údajne žiadne náznaky, že by tam násilie na ženách ustupovalo. Ako uvádzajú policajné štatistiky, polícia v roku 2017 zaregistrovala 33 658 znásilnení (priemerne 92 denne). Väčšinu prípadov ale ženy podľa expertov kvôli strachu z pomsty alebo zo spoločenskej stigmatizácie vôbec nenahlási.