Od 1. marca 2020 nebudú už môcť Ukrajinci cestovať do Ruska iba na občiansky preukaz
06 | 12 | 2019 I Zuzana Perželová

Ukrajinský Kabinet ministrov má v úmysle od 1. marca 2020 zrušiť pre ukrajinských občanov možnosť prekročiť hranicu s Ruskom s ukrajinským vnútorným pasom (vnútorný pas je dokument, ktorý sa používa na cestovné a identifikačné účely, náš občiansky preukaz, pozn. red.). Pre ukrajinskú agentúru UNIAN to vo štvrtok uviedol riaditeľ odboru konzulárnych služieb Ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny Sergej Pogoreľcev.


"Vláda má v úmysle zrušiť občanom Ukrajiny možnosť prekročiť štátnu hranicu s Ruskou federáciou na základe vnútorného pasu občana Ukrajiny a rodného listu", uviedol.



Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny uviedlo, že to predstavuje hrozbu pre štátnu bezpečnosť Ukrajiny.

Podľa Pogoreľceva sa návrhom uznesenia Kabinetu ministrov Ukrajiny navrhuje pozastavenie ustanovení dohôd s Ruskou federáciou z rokov 1997 a 2011, ktoré umožňovali prechod hranice bez cestovného pasu. Takáto iniciatíva sa zdôvodňuje tým, že zjednodušený režim prekročenia hranice s Ruskom ukrajinskými občanmi „predstavuje hrozbu pre štátnu bezpečnosť Ukrajiny“.


Dodal, že Ukrajinci, ktorí sa nachádzajú v Ruskej federácii môžu požiadať o vydanie cestovného pasu na veľvyslanectve a konzulárnych úradoch Ukrajiny. „K dnešnému dňu toto právo využilo už vyše 4 000 občanov Ukrajiny, ktorí na našich zastupiteľských úradoch v Rusku požiadali o vydanie biometrických pasov“, dodal.


Od 1. marca 2015 ukrajinská vláda zakázala ruským občanom vstupovať na územie Ukrajiny na základe ruských vnútorných pasov z „bezpečnostných dôvodov“. Od tohto dátumu je vstup Rusov na územie Ukrajiny možný iba po predložení cestovného pasu. Rusko na tento krok nereagovalo symetricky, čo znamená, že ukrajinskí občania môžu vstupovať na územie Ruskej federácie na základe vnútorných pasov.


VIDEO: Vo Francúzsku začala celonárodná demonštrácia proti Macronovej reforme. Na mieste je polícia s vodnými delami a slzným plynom
Celonárodná demonštrácia proti dôchodkovej reforme zastavila dopravu vo Francúzsku. Po celom Francúzsku sa stretlo v uliciach ako 450 000 ľudí. Táto demonštrácia sa považuje za najväčšiu svojho druhu od roku 1995. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár