NATO nechalo Turecko „samo v boji proti terorizmu“, prehlásil turecký minister obrany
06 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecký minister obrany Hulusi Akar obvinil NATO z toho, že opustil Turecko v boji proti terorizmu po tom, ako aliancia odmietla označiť kurdských bojovníkov v severnej Sýrií za teroristov.


Turecká vláda na samite NATO, ktorý sa konal začiatkom tohto týždňa, navrhla, že zablokuje obranný plán pre pobaltské štáty, pokiaľ aliancia neoznačí kurdské milície YPG za teroristickú skupinu. Ankara je už desaťročia v konflikte s YPG a v septembri zahájila vojenskú ofenzívu proti Kurdom v severnej Sýrii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nakoniec ustúpil a podporil baltský plán, ale vyzval NATO, aby ich „neopustilo v boji proti terorizmu“. Aliancia však stále nevyriešila problém s YPG a Erdoganom.

"Nakoniec sa nedosiahla dohoda," uviedol v piatok Akar pre turecký televízny kanál NTV.

"V boji proti terorizmu sme zostali sami," dodal turecký minister.

Akar tiež zdôraznil, že aj napriek nezhode o Kurdoch boli vzťahy medzi Ankarou a západnými členmi aliancie stále srdečné.

Mikróby konzumujúce meteority by mohli poskytnúť vodítko k tomu, ako sa na Zemi formoval život
Meteority nemusia znieť práve chutne, ale pre jeden zvláštny druh mikróbov sú to raňajky, obed aj večera. Bizarné stravovacie návyky týchto mikróbov by mohli pomôcť odhaliť záhadu o tom, ako sa formoval ranný život na Zemi, ktorý prežili tvrdé... Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Marek Molnár