"Obvinenie NAKA je jedným z dôkazov, že Robert F. stráca moc", myslí si iniciatíva Za slušné Slovensko
05 | 12 | 2019 I SITA

 Robert F. stráca moc. Takto reagovala na svojom facebookovom profile iniciatíva Za slušné Slovensko na obvinenie viacnásobného premiéra a predsedu strany Smer-SD z podnecovania rasovej nenávisti. Dodáva, že toto rozhodnutie NAKA víta.


„Vítame správy, že NAKA sa rozhodla obviniť poslanca Fica, stranníckeho šéfa premiéra Pellegriniho, z trestného činu podnecovania rasovej nenávisti. Podobné reči nemôžu zostať tolerované – ani v našich domácnostiach, krčmách, a už vôbec nie z úst bývalého premiéra ako súčasť predvolebnej kampane," uvádzajú predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko vo svojom statuse na Facebooku.

Predseda Smeru podľa iniciatívy stráca moc. Podľa nich to neukazuje len dnešné obvinenie, ale aj to, že „parlament bude až na druhýkrát zvolávať schôdzu o jeho drahom a nezmyselnom nápade o prevoze zlata z Londýna. Fico sa nedokázal stať prezidentom, nestal sa ústavným sudcom, nie je už ani premiérom, stráca svojich ľudí a jeho politická kariéra je pred koncom".

Vyšetrovateľ NAKA dnes obvinil Roberta F. z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. „Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedla polícia.

Milan Mazurek zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) prišiel po tom, čo bol právoplatne odsúdený za extrémistické výroky, o mandát poslanca Národnej rady SR a musel zaplatiť peňažný trest 10-tisíc eur. Bývalý premiér vo videu reagoval, že orgány činné v trestnom konaní rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov.

„Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?“ uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu.

Mazurek podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov. Ako poslanec Národnej rady SR vtedy napríklad povedal, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.