FBI upozorňuje na nutnosť zabezpečenia inteligentných televízorov. Vydala rady, ako sa nenechať sledovať
03 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

V rámci zľavových akcií typu "Black Friday" zákazníci často obstarávajú smart televízory. Oregonská pobočka Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vystavila na svojich stránkach článok, v ktorom upozorňuje na nutnosť zabezpečenia takého prístroja.


Inteligentné televízory, na rozdiel od tých "hlúpych", bývajú vybavené možnosťou pripojenia k internetu. Vďaka tomu na nich možno napríklad sledovať videá z YouTube a ďalších streamovacích služieb, ako sú Netflix, Hulu, HBO GO a mnohé ďalšie. Ale rovnako, ako čokoľvek iné, čo sa pripája k internetu, otvárajú smart televízie svoju zraniteľnosť a poskytujú príležitosť hackerom.



Smart TV ako okno do vašej domácnosti

Okrem internetovej konektivity sú mnohé prístroje vybavené kamerou a mikrofónom, čo je samo o sebe pomerne zásadné z hľadiska ochrany súkromia. Nie pre všetkých výrobcov je totiž zabezpečenie zariadenie jednou z hlavných priorít.


"Okrem rizika, že vás môže počúvať a sledovať výrobcu televízora a vývojári aplikácií, môže byť taká televízia bránou pre hackerov, ktorí sa cez ňu dostanú k vám domov." Varuje FBI v dokumente. Upozorňuje predovšetkým na riziko zneužitia kamery a mikrofónu na sledovanie diania v domácnosti.


Psovi sa podarilo zapnúť mikrovlnnú rúru, spôsobil požiar
Sibírskemu huskymu sa podľa hasičov nič nestalo. Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA

"Hackeri môžu prevziať kontrolu nad nezabezpečeným televízorom. Na spodnom konci spektra rizík môžu meniť kanály, hrať sa s hlasitosťou a ukazovať deťom nevhodná videa. V najhoršom prípade môžu zapnúť fotoaparát a mikrofón televízie vo vašej spálni a ticho vás stalkovat." Varuje Federálny úrad pre vyšetrovanie.


Je pravdou, že útoky na chytré TV sú v súčasnosti skôr vzácnosťou. Môže za to aj nejednotnosť trhu, kde jednotliví výrobcovia prichádzajú s vlastným či rôzne modifikovaným softvérovým riešením. Pomerne dôležitým faktorom pri výbere by tak malo byť zistenie, ako často a dlho vydáva výrobca aktualizácie zabezpečenia pre svoje produkty.



FBI radí, ako chrániť svoje súkromie

Hlavné zásady a rady sú v dokumente zhrnuté do piatich bodov:




  • Zistite presne, aké funkcie má váš televízor a ako tieto funkcie ovládať. Vyhľadajte si na internete podľa čísla modelu, ako zabezpečiť mikrofón a kameru

  • Ak je to možné, zmeňte všetky heslá. Zistite, ako vypnúť mikrofón, kameru a zhromažďovanie osobných údajov. Ak ich nemôžete vypnúť, zvážte, či ste ochotní podstúpiť riziko sledovania.

  • Ak nie je možné v nastavení vypnúť kameru, prelepte ju kúskom čiernej pásky cez šošovku.

  • Preverte ochotu výrobca aktualizovať zariadenie pomocou bezpečnostných záplat. Stará sa o neho? Ako sa staral o svoje zariadenia v minulosti?

  • Skontrolujte zásady ochrany osobných údajov výrobcu televízora a používaných služieb. Zamerajte sa na to, aké dáta zhromažďujú, ako je ukladajú a čo s nimi robia.


V USA klesá dĺžka života. Hlavným vinníkom sú drogy, samovraždy a alkohol
Podľa výskumu, ktorý zverejnil odborný žurnál JAMA, tretíkrát za sebou v USA klesla očakávaná dĺžka dožitia. Medzi vyspelými krajinami sú Spojené štáty s touto štatistikou ojedinelé. Hlavné príčiny vidia vedci v drogách, samovraždách a chorobách... Čítať ďalej
03 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič