Prevratný objav! Na svete je nové antibiotikum, ktoré dokáže poraziť aj rezistentné baktérie
02 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Na obzore sa črtá nová nádej pre boj s baktériami, ktoré si už medzičasom vybudovali rezistenciu voči antibiotikám. Medzinárodný tím vedcov objavil prírodnú antimikrobiálnu látku, ktorá sa v testoch ukázala ako účinná.


Už pred mesiacom informovali vedci z univerzity v Zürichu v časopise Nature o novej triede syntetických antibiotík. Ich kolegovia z Bazileja teraz opísali v časopise Nature novú prírodnú účinnú látku s označením darobactin.


Darobactin produkujú určité baktérie, aby sa zbavili konkurencie iných baktérií. Zistil to tím na Northeastern University v Bostone u baktérie typu photorhabdus, ktoré sa vyskytujú u niektorých hlíst.


“Skutočnosť, že sme v prírode našli látku, ktorá zasahuje ten istý neobvyklý cieľ,  jasne potvrdzuje, že BamA je pre antibiotiká vhodným bodom zásahu,” vysvetlil Sebastian Hiller z biocentra univerzity v Bazileji v súvislosti so zverejnenou štúdiou.


Problém s klimatickými zmenami! Veľryby ako prírodné riešenie? Nový výskum hovorí ANO!
Pokiaľ naozaj chceme zabrániť klimatickým zmenám, potrebujeme z atmosféry odstrániť čo najväčšie množstvo oxidu uhličitého. Z nových informácií Medzinárodného menového fondu (IMF) vyplýva, že práve veľryby by mohli vyriešiť tento... Čítať ďalej
02 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová

Vedci z Northeastern University v Bostone už vykonali testy na myšiach. Dokázali, že darobactin účinkuje proti infekciám rôznych baktérií rezistených na antibiotiká, ktoré sú považované za veľmi nebezpečné.


Nové antibiotiká sú naliehavo potrebné najmä preto, že rezistencia na posledné rezervné antibiotikum kolistín sa stále zvyšuje.