Lekárka z Košíc dostala podmienku za úplatky
02 | 12 | 2019 I SITA

 Trest dva roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest päťsto eur a zákaz vykonávať povolanie na dva roky dostala za korupciu 60-ročná lekárka Ruth Špirková z Košíc.


Gynekologička sa ku skutku priznala a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrela dohodu o vine a treste, ktorú schválil samosudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Gynekologička, ktorá pôsobila v obci Čaňa pri Košiciach, úplatky zobrala za vydanie potvrdení o absolvovaní pravidelných preventívnych prehliadok tehotných žien. Tie sú podmienkou na vyplatenie štátneho príspevku pri narodení dieťaťa.

Lekárka potvrdenia vydala i napriek tomu, že ženy počas svojho tehotenstva povinné preventívne prehliadky u lekára-pôrodníka neabsolvovali. Lekárka tak urobila v období od marca do mája 2017 v štyroch prípadoch, Od pacientiek zobrala úplatky najmenej 20 eur, ale v jednom prípade 150 až 200 eur.

Pokračovací zločin prijímania úplatku Špirková spáchala ako lekárka, ale zároveň aj ako konateľka spoločnosti s r.o. Gynerva. Preto súd spoločnosť Gynerva potrestal peňažným trestom 1500 eur. Zároveň na dva roky zakázal firme poskytovať zdravotnú starostlivosť v tomto neštátnom zariadení.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinenej, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.