V utorok bude ďalšie pojednávanie s expolicajtom Ľubošom T., naposledy ho prerušil bombový polach
01 | 12 | 2019 I TASR

 V utorok pokračuje na Okresnom súde Bratislava V pojednávanie s bývalým príslušníkom policajnej Pohotovostnej motorizovanej jednotky Ľubošom T. Ten čelí obžalobe pre zneužitie právomoci verejného činiteľa a obmedzovanie osobnej slobody. Podľa prokuratúry sa dopustil trestných činov počas zásahu proti vodičke Marte Bartlovej pri cestnej kontrole v októbri 2014. Na internete sa následne objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky. Tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané.


Na poslednom pojednávaní koncom októbra, ktoré bolo prerušené nahlásením bomby na bratislavských súdoch, obžalovaný opätovne avizoval podanie trestného oznámenia voči samosudkyni, ktorá prípad pojednáva. Dôvodom podľa neho je, že zápisnica z posledného pojednávania vo februári nekorešpondovala s tým, čo pred súdom povedal. Z toho podľa neho vyplýva podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa z jej strany. Obžalovaný aj jeho obhajca takisto argumentovali porušením práva na obhajobu. Sudkyňa totiž nepripustila ich otázky, ktoré kládli prítomnému svedkovi.

Svedkovi, ktorého priateľka je sesternicou jednej z poškodených, položil obhajca obžalovaného otázky, či poškodená užíva omamné a psychotropné látky. Podľa sudkyne však takéto otázky nesúvisia so skutkom. Zároveň sa súd zaoberal žiadosťou náhradného obhajcu Ľuboša T., aby ho oslobodil od povinnosti obhajovať ho. Náhradného obhajcu obžalovanému pridelil súd, keď sa jeho obhajca nemohol zúčastniť na jednom z pojednávaní. Ľuboš T. však zdôraznil, že náhradnému obhajcovi nedôveruje, keďže sa voči nemu správal arogantne a „obťažoval ho primitívnymi rečami“.

Obžalovaný v tomto prípade opakovane žiadal, aby bol jeho prípad odňatý Okresnému súdu Bratislava V a všetkým súdom v pôsobnosti Krajského súdu v Bratislave. Podľa jeho slov sú totiž proti nemu sudcovia a prokurátori z Bratislavského kraja zaujatí. Opakovane tiež podal námietku zaujatosti sudkyne, ktorá prípad prejednáva. Podľa obžalovaného totiž odmieta vykonať dôkazy navrhnuté v jeho prospech alebo protokolovať všetky jeho vyhlásenia pred súdom.

Takisto by podľa neho vec nemala pojednávať, pretože sa poznajú z minulosti. Obžalovaný sa na súde tiež opakovane pýtal, prečo obžalobe spolu s ním nečelí aj druhý policajt Alexander S., ktorý s ním vykonával zákrok voči vodičke v roku 2014. Zdôraznil, že zatiaľ čo on sám čelí obžalobe pred súdom, jeho kolega bol postupne povýšený na policajnú inšpekciu, potom na Národnú kriminálnu agentúru a najnovšie na Úrad ochrany ústavných činiteľov.

Bývalý policajt svoj zákrok zdôvodňoval tak, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Prípad súd prejednáva od decembra 2015.