Preslávil Medelínsky kartel a pašoval kokaín pre Escobara: Johnny Depp z neho urobil hviezdu ktorú pozná celý svet!
01 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Začínal ako malý obchodník s marihuanou, ale postupne sa vypracoval v historicky najslávnejšieho drogového dílera Spojených štátov. Reč je o Georgovi Jung, spolupracovníkovi presláveného kartelom Medellín, ktorému pomohol v osemdesiatych rokoch ovládnuť svetový obchod s kokaínom. Veľa ľudí ho pozná hlavne vďaka filmu Kokaín s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe, ktorý zmenil život aj samotnému Jungemu. Z pašeráka, ktorý celú Ameriku zamoril kokaínom, sa stala celebrita, s ktorou sa snáď každý chce odfotiť!


Film Kokaín vystihol divoký život drogového dílera Georgea Junga na výbornú. Režisér Ted Demme v ňom opísal celú Jungovu cestu od drobného obchodníka s marihuanou až po medzinárodného váženého pašeráka kokaínu a nezmazateľne tým vstúpil do dejín Hollywoodu. Zoberme to ale poporiadku.

Ako bolo spomenuté, Jung svoju dráhu kriminálnika začal pašovaním marihuany. Prišiel si na slušný balík, lenže potom u neho polícia našla 300 kilogramov drogy a on putoval do basy. Čo sa ale na prvý pohľad môže zdať ako poriadny pech, bolo pre Junga výhrou v lotérii. Stretol totiž Carlosa Lehdera, amerického drogového pašeráka s kolumbijskými predkami.

Lehderovo meno moc dobre poznajú napríklad fanúšikovia veľaúspešného seriálu Narcos. Išlo o muža, ktorý neslávne slávnemu kartelu Medellín pomohol ovládnuť pašerácke cesty do Spojených štátov. Jung sa dal s Lehderom dohromady, a pretože obaja nesedeli v kriminále na dlho, po chvíli sa dostali na slobodu a mohli rozbehnúť pašovanie kolumbijského kokaínu vo veľkom.

Začali tým, že zohnali dve naivné slečny a posielali ich s kuframi plnými drog tam a zase späť cez hranice. Čoskoro ale prestal taký spôsob pašovania stačiť, a tak Jung s Lehderom vyvíjali ďalšie a ďalšie, drogy prevážali ich napríklad v člnoch a neskôr aj v lietadlách.

Escobarov brat ženie Muska pred súd "Podvádza ľudí, je horší ako Pablo!"
Elon Musk si urobil hanbu nielen s novo predstaveným automobilom Tesla Cybertruck, tým jeho problémy ani zďaleka nekončia. Ešte ku všetkému totiž bude dosť možno musieť celiť obvineniu pred súdom. Tam ho ženie Roberto Escobar, brat a niekdajšia... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Po čase ale Lehdera v medellínskom karteli skončil a z Junga bola razom hlavná persona pašovania kokaínu do Spojených štátov. Stal sa dokonca priateľom drogového magnáta Pabla Escobara a kartelu Medellín pomohol k tomu, že 85 percent kokaínu pašovaného z Kolumbie do sveta pochádzalo výhradne z jeho laboratórií.

Ako diváci videli vo filme Kokaín, Junga stretol rovnaký osud ako drvivú väčšinu narkobaron a drogových dílerov: skončil za mrežami. Najprv vyfasoval šesťdesiat rokov, lenže potom dostal od samotného Escobara dovolenie svedčiť proti Lehderaovi, ktorého polícia zadržala ešte predtým. A vďaka spolupráci mu bol trest znížený na dvadsať rokov, pričom v roku 2014 väzenie definitívne opustil.

Do zabudnutia George Jung rozhodne neupadol. Naopak, vďaka filmu Kokaín sa z neho stala hviezda. Svoj príbeh filmárom predal len preto, že potreboval aspoň nejaké peniaze, nakoniec mu ale film zmenil život.

"Keď som vyšiel z väzenia, ľudia mi začali hovoriť, ako ten film milujú. Niektorí ho vraj sledovali stokrát. (...) Ľudia za mnou chodia a hovoria so mnou, ako by ma poznali celý môj život. Bolo mi to zo začiatku trochu nepríjemné, ale zvykol som si na to, "popisoval Jung v rozhovore pre server Vice.com.

Následne prehovoril dokonca aj o priateľstve s režisérom Tedom Demme, ktorý za ním do väzenia chodil. Demme bohužiaľ zomrel len niekoľko mesiacov po natočení filmu.

"Ted bol skvelý chlap a je veľmi smutné, že sa nikdy nedozvedel, že jeho film sa stal kultovou klasikou."

Dnes už žije Jung pokojným životom. Ako prehlasuje, predtým bol závislý na vzrušení, jeho život bol jedno veľké rodeo, dnes je ale z bývalého drogového pašeráka starček, ktorý má problémy s chôdzou.

"Nemyslel som, že sa dožijem 76 rokov. Nerád to hovorím, ale keby som nešiel na dvadsať rokov do väzenia, najskôr by som sa tohoto veku nedožil, "myslí si.

Taliansky boss Giovanni Brusca si odpyká doživotný trest za verejný masaker, a vraždu chlapca ktorého mučil 28 mesiacov: "Rozpúšťal som telá v kyseline, opekal telá vo veľkých griloch"
Doživotný trest v rímskom väzení Rebibbia si odpykáva Giovanni Brusca. Mafiánskeho šéfa svet pozná skôr pod prezývkou Prasa. Brusca mal zavraždiť až 200 ľudí! Do väzenia ho však súd poslal za popravu len piatich z nich a následnú vraždu malého... Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | Ján Prokop