Petrák nevie vysvetliť Počiatkovu vetu z nahrávky s Trnkom
30 | 11 | 2019 I TASR

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD) nevie vysvetliť výrok exministra financií Jána Počiatka (Smer-SD) o „oholení“ expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) vtedajším predsedom SNS Jánom Slotom. Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) si myslí, že by sa nahrávkou mala zaoberať najmä Národná kriminálna agentúra. Pčolinský tiež varuje pred opatreniami v justícii, Petrák s nimi súhlasí. Povedali to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.


„Ja poznám Jána Počiatka dlhšie obdobie. Skôr si myslím, že toto je prejav jeho slovníka,“ uviedol Petrák na Počiatkove vyjadrenia  Dobroslavovi Trnkovi v časoch, keď bol generálnym prokurátorom o kauze Lemikon. Dodal, že tak ako v ostatných nahrávkach Mariana K., ide o vysokú mieru narcizmu. „Neviem o tom, že by Počiatek disponoval údajmi, ktoré by potvrdzovali trestnú činnosť. Vo chvíli ak mal, tak mal podať trestné oznámenie,“ uzavrel Petrák. Ten pripomenul, že na emisnú kauzu vtedy Smer reagoval tak, že nakoniec odobral SNS celý rezort životného prostredia.

Na otázku, ako v súvislosti s nahrávkou prinavrátiť dôveru občanov v justíciu, spomenul Petrák opatrenia, ktoré pôjdu do skráteného legislatívneho konania. Tie posilnia právomoci ministra spravodlivosti voči sudcom, ktorí majú byť podozriví z korupcie a umožnia mu pozastaviť im funkciu bez obvinenia v trestnom konaní. Predtým varuje Pčolinský, ktorý uviedol modelovú situáciu, že by sa ministrom spravodlivosti stal napríklad opätovne Štefan Harabin.

„Tento zákon hovorí o pozastavení, nie o vyhodení sudcu z funkcie,“ reagoval Petrák, ktorý tvrdí, že politická moc nevstúpi do procesu priamo tým, že budú naďalej rozhodovať Súdna rada, disciplinárne senáty a orgány činné v trestnom konaní. „Považujem tento proces za správny,“ uzavrel.

"Všetky mocnosti, napríklad Čína a Rusko, zvyšujú svoje zlaté rezervy," uviedol na margo rozhodnutia Roberta Fica priniesť na Slovensko späť investičné zlato z Veľkej Británie. Nepovažuje to za spochybňovanie spojencov aj z toho dôvodu, že k rovnakému kroku podľa jeho slov pristúpilo Nemecko. Pčolinský považuje podobné témy za smiešne a guvernér Národnej banky Slovenska môže konať aj bez toho.

V otázke presunutia prevažne opozičných návrhov, pre prediskutovanie rozpočtu a následnej absencii poslancov pri diskusii Petrák uviedol, že zdôvodnenie presunu návrhov naďalej obstálo. „Spýtajte sa opozičných kolegov, prečo rokovacia sála zívala prázdnotou,“ uviedol Petrák a dodal, že koalícia nechcela riediť diskusiu tým, že budú vystupovať ministri alebo spravodajca. Dodal tiež, že drvivá väčšina zákonov, ktoré boli presunuté, nemali šancu prejsť.
Pčolinský nepovažuje za nereálne prerokovať ešte desiatky návrhov. „Poslanci budú ešte tri mesiace dostávať výplatu,“ uviedol a dodal, že si nevie predstaviť, že by v inej práci povedal v novembri, že už pracovať nebude. Ako jeden z návrhov, ktorý bol predložený, bol povinný trinásty dôchodok. „Sú to veci, ktoré sme chceli, aby uľahčili ľuďom život a boli, bohužiaľ, vyradené zo schôdze.“
Ku stratifikácii nevedel Petrák uviesť, či za ňu budú poslanci Smeru hlasovať. Pčolinský potvrdil, že Sme rodina návrh o stratifikácii nepodporí.