Fico žiada presun zlata z Anglicka na Slovensko. Venezuele, ale zlato naspäť nevrátili!
29 | 11 | 2019 I Maroš Habiňák

Slovensko má uložené v britskej Bank of England investičné zlato. Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. Predseda Smeru Robert Fico avizoval na štvrtkovej tlačovej konferencii, že by sa malo vrátiť na Slovensko.


Návrh uznesenia, ktorým požiadajú o prípravu tohto procesu zo strany Národnej banky Slovenska (NBS), by mali predložiť cez 30 poslancov na mimoriadnej schôdzi. Dôvodom je podľa Fica hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu. Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka.


Predseda Smeru povedal, že sa nemôžeme spoľahnúť ani na najbližších spojencov. Pripomenul zradu Československa v Mníchove v roku 1938.


Pôjde Čína v stopách americkej a európskej centrálnej banky? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Poľsko už z Británie stiahlo časť svojho zlata. Z Londýna odviezlo 100 ton zlata. Krajina chce mať rezervy uložené na niekoľkých miestach a vyhnúť sa prípadným geopolitickým rizikám.


Britská centrálna banka (Bank of England) je tradične považovaná za bezpečného strážcu depozít. Navyše sídli v Londýne, kde funguje najväčší svetový trh so zlatom. Zlato odtiaľ podľa agentúry Reuters ale v posledných rokoch repatriovali aj Nemecko alebo Rakúsko.


Bank of England odmietla začiatkom roka venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi vydať zlato jeho krajiny v hodnote 1,2 miliardy dolárov.  Maduro sa snažil niekoľko týždňov získať späť venezuelské zlato, banka to však odmietala na žiadosť USA, ktoré sa snažili odrezať jeho venezuelskú vládu od aktív v zahraničí a pomôcť tak samozvanému vodcovi opozície Juanovi Guaidóvi.