Kollár o Lex Haščák: Sme za, ale nesmie to poškodiť štát
28 | 11 | 2019 I Peter Bachan

Boj proti Pente rozprúdil búrlivú diskusiu. Časť politického spektra sa snaží návrh, ktorý by mal obmedziť finančnej skupine pôsobenie na trhu, pretlačiť za každú cenu. Zvyšok sa vyjadruje opatrne, vzhľadom na možné porušenie ústavných práv.


S nápadom prijať zákony šité proti Pente na mieru prišli mimoparlamentné strany PS a Spolu. Pracovne návrhy nazvali Lex Haščák. S paragrafovým znením im pomáhala aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ide o dva zákony, ktoré majú upraviť krížové vlastníctvo v jednotlivých oblastiach.

Prvý sa dotýka krížového vlastníctva v zdravotníctve. Opozícia presadzuje, aby jedna finančná skupina nemohla podnikať vo viacerých sférach – lekárne, poisťovne a poskytovanie zdravotných služieb. Práve Penta Slavomíra Haščáka pôsobí vo všetkých troch oblastiach. Ako skupina vlastnia sieť lekárni Dr.Max, zdravotnú poisťovňu Dôvera a súkromné nemocnice Svet zdravia.

Druhý zákon hovorí o tom, kto môže a kto už nie mať podiely v médiách. Podľa koalície PS/Spolu finančné skupiny s obratom nad 15 miliónov eur nebudú môcť aj obchodovať so štátom aj podnikať v oblasti médií. Budú si musieť vybrať. Zároveň majitelia médií, ktoré dosiahnu počas roka obrat vo výške milión eur, sa budú musieť odkryť a zapísať sa ako konečný užívatelia výhod. Stransparentniť sa má týmto spôsobom vlastnícka štruktúra médií.

Lex Haščák podporili Za ľudí i KDH, SaS chce o podpore návrhu rokovať
Návrh zákona Lex Haščák koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu na pondelkovom stretnutí opozičných subjektov podporili aj zástupcovia strán Za ľudí a KDH. SaS má o podpore v prvom čítaní ešte rokovať. Predstavitelia strán o tom informovali na... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | TASR


PS/Spolu týmto reagujú na aktuálne udalosti ako aj zverejnenie nahrávky Gorila. Podľa nich sa dá korupčnému systému zabrániť iba odstrihnutím oligarchov od štátnej moci. Zákony mali poslanci prerokovať na schôdzi, ktorá začala tento týždeň. Koalícia však odhlasovala, aby sa opozičné návrhy presunuli, nakoľko ide o poslednú schôdzu pred parlamentnými voľbami a návrhy by sa už nestihli schváliť v druhom čítaní. Opozícia to však nevzdáva a predsedu parlamentu požiadali o zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej návrhy predložia. PS/Spolu zároveň začali zbierať podpisy pod petíciu, ktorou chcú dokázať, že ľudia s ich postojom súhlasia.

O ich návrhoch však nie sú všetci úplne presvedčení. Už zo stanoviska právnikov vyplýva, že zákony by mohli byť protiústavné. Analýzy si dala vypracovať aj samotná Penta. Podľa ich právnikov ide o neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Slovensku by po ich zavedení mohli hroziť súdne spory. Opatrne sa na margo návrhov vyjadril aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Podľa neho je nutné situáciu riešiť, ale nie účelovým návrhom. „Som za obmedzenie oligarchov, ale musí to byť právne čisté, aby na to napokon nedoplatil štát,“ reagoval Kollár. Hnutie je pripravené v takom prípade zákony podporiť.  Podobné názory zastávajú aj mnohí iní predstavitelia politických strán.

Trnku a Haščáka mali vypočúvať v súvislosti s nahrávkou Gorila
Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vypočúvali vyšetrovatelia NAKA. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Gabriel Matta