Putin prijal Zelenského za partnera (Vladimír Solovjov)
27 | 11 | 2019 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Solovjova, Kommersant


Pravdepodobnosť bilaterálneho stretnutia medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny je takmer 100%


V Paríži, kde je na 9. decembra naplánovaný samit „normandskej štvorky“, ktorého hlavnou témou má byť situácia na Donbase sa očakáva aj osobitné stretnutie prezidentov Ruskej federácie a Ukrajiny. Pravdepodobnosť dvojstranných rokovaní je podľa dobre informovaných zdrojov Kommersantu veľmi vysoká. V hlavnom meste Francúzska môže ukrajinský líder dostať pozvanie na budúcoročné oslavy pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia v Moskve.


Skutočnosť, že Vladimír Putin a Vladimír Zelenský plánujú osobný rozhovor medzi štyrmi očami, potvrdil Kommersantu zdroj, ktorý pozná nielen detaily rusko-ukrajinských rokovaní, ale aj detaily príprav samitu vo francúzskom hlavnom meste.


Lídri Nemecka, Ruska, Ukrajiny a Francúzska sa stretnú po prvýkrát od roku 2016, aby prediskutovali ďalšie otázky týkajúce sa uregulovania konfliktu na východe Ukrajiny.


Pravdepodobnosť, že okrem samitu v „normadskom formáte“ sa v Paríži uskutoční aj bilaterálne stretnutie Putina so Zelenským, je podľa dobre informovaného zdroja Kommersantu takmer 100%. Podľa jeho slov na stretnutiach, akým je aj nadchádzajúci samit, je ľahké nájsť príležitosť hovoriť súkromne.


O čo pôjde v Paríži 9. decembra (Anton Kanevskij)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Denník Kommersant už priniesol informáciu, že rokovania medzi prezidentmi Ruskej federácie a Ukrajiny sa môžu uskutočniť vo Francúzsku. Informácia pochádzala od predstaviteľov ruských vládnych štruktúr, ktorí sú oboznámení s prípravami samitu v Paríži. Jeden z účastníkov rozhovoru pripustil, že pán Zelenský by mohol byť pozvaný do Moskvy na oslavu 75. výročia Dňa víťazstva v roku 2020.


Bilaterálne stretnutia ukrajinských a ruských prezidentov sa praktizovali aj v období, keď bol na Ukrajine  pri moci Peter Porošenko.


Spolu s Vladimírom Putinom si počas štvorstranných samitov našli príležitosť hovoriť oddelene od svojich kolegov z „normandského formátu“. V roku 2016 rozhovor trval viac ako 40 minút.


Ako sa očakáva, na samite „normandskej štvorky“ prijmú dokument, ktorý načrtne ďalšie kroky na odstránenie eskalácie konfliktu na Donbase. Denník Kommersant už predtým informoval, že návrh dokumentu bol odsúhlasený.


Okrem uregulovania situácie na východe Ukrajiny majú Moskva a Kyjev o čom diskutovať. Medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou v súčasnosti neexistuje nielen priame letecké spojenie, platia aj vzájomné zákazy na prelet lietadiel nad územiami oboch štátov. Jedným z najakútnejších problémov je plyn. Otázka tranzitu cez Ukrajinu zatiaľ nebola vyriešená a súdiac podľa nedávneho telefonického rozhovoru medzi Vladimírom Putinom a Vladimírom Zelenským sa o tejto téme už rokuje na prezidentskej úrovni.


Zelenskyj v reakcii na zabitie vojakov žiada rokovania normandskej štvorky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zabitie štyroch vojakov v Donbase vyzval v utorok lídrov tzv. normandskej štvorky, zameranej na urovnanie konfliktu na Ukrajine, aby čo najskôr obnovili rokovania. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR