Chmelár chce rehabilitovať robotnícku česť. (manifest)
27 | 11 | 2019 I Peter Bachan

Líder hnutia Socialisti.sk Eduard Chmelár na svojom facebookovom profile zeverejnil status, ktorý preberáme v plnom rozsahu a prinášame našim čitateľom. Podľa redakcie nejde iba o status. Ide o manifest



CHCEME REHABILITOVAŤ ROBOTNÍCKU ČESŤ

Čítam poznámky zlomyseľných bulvárnych pisálkov a iných stratených existencií, že chmelárovci na tom musia byť veľmi zle, keď na druhé miesto kandidátky zaradili – predstavte si ten škandál – obyčajnú žeriavničku!


Keby to napísal nejaký akademik, poviem, že je snob, ale ak to napíše nedovzdelaný zakomplexovaný človiečik, ktorého meno nie je hodné zaznamenania, tak žasnem, kde berie tú drzosť takto malomeštiacky posudzovať ľudí.


Pani ZUZANA CINGEĽOVÁ svojím životom a charakterom stelesňuje všetko, čo má zdravá ľavica predstavovať. Na kandidátnej listine hnutia Socialisti.sk zastupuje všetky stigmatizované skupiny tejto spoločnosti:




  • je žena,

  • je robotníčka,

  • je dôchodkyňa,

  • je židovka,

  • je chudobná.


Táto žena má obrovskú vnútornú silu a charizmu. Je symbolom sociálneho odporu na Slovensku. Nebojovala za seba, ale bojovala za lepšie pracovné podmienky pracujúcich. Zaplatila za to stratou zamestnania, šikanou a takmer aj životom. Nikdy sa nevzdala. S úctou ju počúvali v Bruseli, Londýne, Aténach. Bola živou obžalobou systému, ktorý urobil z robotníkov zotročené stroje. Aj na pokraji biedy (často doslova hladná) nezištne pomáhala ľuďom vo svojom okolí. Sama bez prostriedkov prichýlila rodinu bez strechy nad hlavou, o ktorej nič nevedela. Stále je plná aktivity.

Eduard Chmelár: Na čom stroskotali rokovania so Stanislavom Mičevom (ROZHOVOR)
Minulý týždeň ste ako líder Socialistov.sk iniciovali ojedinelú výzvu na spoločný postup mimoparlamentných ľavicových síl a pozvali ste ich k okrúhlemu stolu. Cez víkend sa vám podarilo dohodnúť sa s Frontom ľavicovej mládeže a Vzdorom – stranou... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019


V Moldave nad Bodvou založila ochotnícke divadlo, aby spojila Slovákov, Maďarov a Rómov, a na primitívne rasistické poznámky, či nie je cigánka, pokojne odpovedá: "Žiaľ, nie som. Ľahšie by sa mi ich bránilo.

Kto z vás sa môže pochváliť takým silným príbehom? Kto z vás preukázal aspoň polovicu odvahy, ako ona? Pre mňa je to svätica a som nesmierne hrdý, že sa s naším politickým projektom úplne stotožnila a bez váhania vstúpila do hnutia Socialisti.sk. A áno, práve takýchto ľudí ťahám dopredu, lebo viem, že keď bude treba zápasiť za tento štát, ona to vydrží. Ona neuhne, má ušľachtilé srdce a odvahu bojovníčky.

Koho iného som mal vyzdvihnúť na kandidátke ako túto statočnú ženu? Nejakého obchodníka ako je Žiga na kandidátke Smeru? Nejakého zbrojárskeho lobistu ako je Jaro Naď na kandidátke OĽaNO. Alebo Tomáša Valášeka na kandidátke Za ľudí, či Petra Kmeca na kandidátke Smeru? Koho by ste tam radi videli?


My nemáme možnosť sľubovať kandidátom trafiky, nás motivujú len vlastné ideály a odhodlanie konečne niečo zásadné urobiť s naším milovaným Slovenskom. Za týchto ľudí hovoria činy, silné životné príbehy a presvedčivé ľavicové postoje. Dám za nich ruku do ohňa. Kým na popredných miestach kandidátky najväčšej, prepytujem sociálnodemokratickej strany by ste museli hľadať skutočných ľavičiarov pod lupou. Nehovoriac o tom, že oni majú v prvej dvanástke jedinú ženu a my štyri. A to nie sme s týmto počtom spokojní.


Neznamená to, že nemáme vo svojich radoch špičkových odborníkov. Ako experta na školstvo ponúkame na jedenástom mieste bývalého dekana Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, profesora DUŠANA KOCURA. Máme tam odborníkov na samosprávu a verejnú správu ako napríklad starostu Dobrej Nivy MILANA JAKUBÍKA. Máme odborníkov z Národnej banky Slovenska, lekárov, právnikov, IT špecialistov, špičkových umelcov i športovcov. Ale máme na kandidátke aj veľa robotníkov a sme na nich hrdí.


Tridsať rokov bolo toto slovo tabuizované, akoby neexistovalo. Hovorilo sa o zamestnancoch alebo sa ich profesie zakrývali cudzími slovami, akoby sa za to mali hanbiť. Akoby sme zabudli na porekadlo, že remeslo má zlaté dno. Akoby sme zabudli, s akou hrdosťou sa spájalo povolanie baníka, murára, pekára či kombajnistu.


Chceme rehabilitovať robotnícku česť. Vari všetci tí malomeštiaci zabudli, že aj Alexander Dubček, ktorý by sa dnes dožil 98 rokov, bol sústružníkom v dubnickej zbrojovke?


Zuzana Cingeľová je pre naše socialistické hnutie naozajstnou ikonou. Teší sa takej úcte, že právom zožala na víkendovom nominačnom sneme v Banskej Bystrici najväčší, búrlivý potlesk. Svoje miesto jej radi a spontánne uvoľnili aj vari najznámejší textár na Slovensku či uznávaný univerzitný profesor.


M.Sarvaš: Kultúra je aj pre tých, ktorí sa na ňu skladajú. /tvorcom/ (ROZHOVOR)
Rozhovor s textárom a manažérom Martinom Sarvašom Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič

Sme hnutím obyčajných ľudí a pre obyčajných ľudí. Chceme každému človeku, ktorý žije svoj obyčajný život, nahlas povedať, že nie je neúspešný; že v jeho samom živote je zmysel. Že aj po ňom zostane na tomto svete stopa.


Sme presvedčení, že každý človek si svoj význam buduje aj na tom, do akej miery ho zaujíma osud toho druhého. Sme presvedčení, že nie sme iba zhluk jednotlivcov s individuálnymi potrebami. Sme aj spoločnosť, ktorá má spoločné zážitky, spoločné starosti a spoločné ciele. Sme presvedčení, že solidarita nie je delením z nadbytku, ale z podstaty.


Chceme rozvinúť všetky formy verejnej angažovanosti, ktoré nám demokratická spoločnosť ponúka. Aj preto je našou povinnosťou podporovať každého človeka, ktorý sa otvorene zasadzuje za svoju dôstojnosť. Vedome tvoriť spoločnosť a nedopustiť, aby ju ničili súkromné záujmy.


Budeme pomáhať vyjadriť svoje pocity všetkým, ktorí nedôverujú oficiálnym štruktúram a nechcú žiť v lži. Lebo toto znamená naše volebné heslo SLOVENSKO PRE VŠETKÝCH, NIE PRE VYVOLENÝCH.


Nebojte sa a pridajte sa k nám. Nebude to ľahké, ale má to zmysel.