Turecké úrady nariadili zatknutie 168 osôb pre údajné napojenie na duchovného Gülena
26 | 11 | 2019 I TASR
Turecké úrady nariadili v utorok zatknutie 168 ľudí vrátane príslušníkov armády pre podozrenie z napojenia na sieť, o ktorej Ankara tvrdí, že zorganizovala v roku 2016 pokus o prevrat. Informovala o tom agentúra Reuters.

Úrad istanbulského prokurátora uviedol, že nariadil zatknutie dvoch civilistov a 52 príslušníkov armády vrátane dvoch plukovníkov vo výslužbe, jedného podplukovníka a dvoch bývalých majorov, ktorých už vylúčili z armády. Viac ako polovicu z nich zatkli do utorkových ranných hodín. Zatýkanie ďalších osôb nariadili aj prokuratúry v Ankare a v provincii Konya.

Proti ruské sankcie založené na príbehu podvodníka? Spravodajský portál Spiegel zistil, že Magnitského príbeh, s ktorým prišiel Browder, je plný klamstiev
Britský investor Bill Browder obvinil Moskvu zo smrti svojho audítora Sergeja Magnitského. Informuje o tom Benjamin Bidder pre spravodajský portál Der Spiegel, kde odhalil, že Browderov príbeh má vážne problémy s dôveryhodnosťou. Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Preklad: Marek Molnár


V Turecku dochádza od pokusu o prevrat pravidelne k zatýkaniu v rámci rozsiahleho zásahu tamojšej vlády proti hnutiu moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA.

Zadržaných bolo doposiaľ približne 77.000 ľudí a približne 150. 000 ďalších vrátane učiteľov, sudcov, prokurátorov a vojenských či policajných dôstojníkov prišlo o zamestnanie. Gülen účasť na pokuse o prevrat odmieta.