Najvyšší súd SR sa zaoberá dovolaním právoplatne odsúdeného Filipa Rybaniča
26 | 11 | 2019 I TASR

Najvyšší súd (NS) SR zatiaľ nerozhodol o dovolaní bývalého zamestnanca banky Filipa Rybaniča, ktorého koncom júna Krajský súd (KS) v Bratislave odsúdil na podmienečný trojročný trest s jednoročným odkladom a skúšobnou lehotou.


Dovolanie napadlo na NS SR 3. októbra. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Trojčlenný senát NS SR naďalej študuje spisový materiál a potom rozhodne o ďalšom postupe vo veci. Dovolanie podal Rybanič na Okresný súd (OS) Bratislava V koncom leta prostredníctvom obhajcu Mareka Paru. Následne ho OS V zaslal na Krajskú prokuratúru (KP) v Nitre, ktorá dozorovala Rybaničov prípad. Potom bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V zaslal obhajcovi. Po vykázaní doručenia nižší súd trestný spis spolu s dovolaním predložil na NS SR.

Senát KS koncom júna úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V, ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. OS Bratislava V mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Podľa odvolacieho krajského súdu sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, spáchal zločin, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).