Demonštranti pália americké vlajky a fotky Trumpa pred americkým veľvyslanectvom v Bejrúte
26 | 11 | 2019 I Mário Martinka
Posledné kolo demonštrácií prichádza ako reakcia na vyhlásenie bývalého veľvyslanca USA v Libanone Jeffrey Feltmana, ktorý uviedol, že „demonštrácie a reakcie libanonských vodcov a inštitúcií na ne sa našťastie zhodujú so záujmami USA“.

Niekoľko desiatok libanonských občanov cez víkend protestovalo v blízkosti amerického veľvyslanectva v hlavnom meste Bejrút, aby vyjadrilo svoju nespokojnosť s tým, čo nazývajú intervenciou USA do vnútorných záležitostí Libanonu. Demonštranti boli takisto videní páliť americké a izraelské vlajky pred ambasádou USA píše stránka mideastdiscourse.con

Demonštranti tiež niesli transparenty na ktorých bolo napísané: „USA, nemiešajte sa“ alebo „Drž hubu, [veľvyslanec USA v Libanone Jeffrey D.] Feltman“. Jeden z demonštrantov zapálil fotku prezidenta Trumpa.

Libanončania sa vydali do ulíc v nadväznosti na pripomienky veľvyslanca USA v Libanone Jeffrey Feltmana, ktorý povedal, že nepokoje na Blízkom východe sú v súlade s americkými záujmami.

Zhromaždenia v Libanone ktoré boli vyvolané plánom orgánov zaviesť daň z online hovorov prostredníctvom správ WhatsApp prebiehajú už od októbra. Tieto plány sa však nakoniec zrušili.

Hlavná myšlienka protestov bola výzva na ukončenie korupcie a zlého riadenia štátu politickou elitou. Tieto protesty priniesli koniec premiéra Saada Hariria ktorý rezignoval 29. októbra.

Zrážka Irackých bezpečnostných síl a protestujúcich
04 | 11 | 2019 | Mário Martinka