Washington požaduje aby Turecko „zničilo alebo vrátilo“ ruské systémy S-400, avšak Ankara to nemá v pláne
22 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Washington požaduje, aby Turecko „zničilo alebo vrátilo“ svoje ruské systémy protivzdušnej obrany S-400 a vrátilo sa k bojovému programu F-35 - Ankara však nemá v úmysle vyhovieť.


Po stretnutí medzi prezidentom Donaldom Trumpom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Bielom dome minulý týždeň Erdogan poznamenal, že Trumpov postoj k vyriešeniu situácie na F-35 bol „pozitívny“, ale neposkytol žiadne podrobnosti.

Nemenovaný predstaviteľ štátneho ministerstva však agentúre Reuters vo štvrtok prezradil, že odstúpenie od ruských systémov S-400 je predpokladom pre opätovné zapojenie sa do programu F-35.

"Turecko má možnosť, aby sa vrátilo k programu a tiež vedia to, že podmienku je zničenie alebo vrátenie ruských systémov protivzdušnej obrany S-400," uviedol úradník na brífingu.

Turecko však má v pláne si ruské systémy S-400 ponechať, prehlásil vo štvrtok minister obrany Hulusi Akar. Akar tiež uviedol, že príslušní pracovníci stále absolvujú výcvik s týmto vojenským arzenálom.

Peking opäť nalieha na Washington, aby ukončil „provokatívne akcie“ v Juhočínskom mori po tom, čo americké vojnové lode uskutočnili misiu „slobodná plavba“
Čína opäť označila americké operácie v Juhočínskom mori za „provokatívne“ po tom, čo americké námornícke lode prešli okolo niekoľkých strategických ostrovov, ktoré si Peking vyhlásil za svoje. Washington na to ako zvyčajne odpovedal, že len chráni... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Marek Molnár