VIDEO: Soros dostal vyznamenanie od primátora Viedne, obradu sa zúčastnil aj Schwarzenberg!
19 | 11 | 2019 I René Skalný

Medailu za "boj proti neslobode" získal miliardár, burzový špekulant a šedá eminencia "politických prevratov" priamo od primátora Viedne, Michaela Ludwiga. Slávnostného aktu sa zúčastnil bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer, maďarská ex-ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová, alebo bývalý šéf českej diplomacie, Karel Schwarzenberg. Píše idnes.cz.


Americký miliardár maďarského pôvodu a zakladateľ Stredoeurópskej univerzity (CEU) George Soros získal vo štvrtok od viedenského primátora Michaela Ludwiga Zlatý odznak za zásluhy spolkovej krajiny Viedeň.

Podľa Orbána poslal Soroš spolu s pro-imigračnými stranami do Európy už tisíce teroristov
Maďarský premiér Viktor Orbán si servítku pred ústa nedáva. To, čo by u nás ultra-liberálne médiá označili za konšpiráciu nahrubšieho zrna Orbán len vecne konštatuje. Spoločné ciele západo-európskych ľavicových strán a neslávne známeho miliardára... Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | redakcia


Ocenenie prišlo len deň predtým, ako sa v rakúskej metropole slávnostne otvorilo nové sídlo CEU, ktorému Maďarsko ďalšiu činnosť v Budapešti nepovolilo.

Ludwig zdôraznil, že Soros dostal ocenenie (okrem iného) za svoje niekdajšie pôsobenie vo východoeurópskych krajinách, za pomoc disidentom a podporu slobodnej spoločnosti prostredníctvom Nadácie otvorenej spoločnosti (angl. Open Society Foundation).

Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK


Oslavný prejav na adresu laureáta predniesol bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer. Sorosa v ňom označil za bojovníka proti autoritárstvu, neslobode a rasizmu. Ocenil tiež jeho nasadenie pri presadzovaní "kvalitného vzdelania a slobodného bádania."

Starosta Ludwig Sorosa ubezpečil, že jeho univerzitu v Rakúsku rozhodne nečaká podobný osud ako v Maďarsku, kde jej ďalšie pôsobenie zastavila vláda Viktora Orbána.

Soros proti Trumpovi (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Orbán považuje Sorosa za svojho úhlavného nepriateľa a výpady proti nemu sú jednou z jeho častých tém. Kvôli represívnemu tlaku zo strany súčasnej maďarskej vlády už Sorosova nadácia Otvorenej spoločnosti z Budapešti odišla.



Orbán Sorosa obviňuje zo zámerného podporovania masovej migrácie do Európy, voči ktorej sa Orbánov kabinet dôrazne stavia proti.

"To, že proti Stredoeurópskej univerzite a predovšetkým proti Vám osobne bola vedená táto kampaň s antisemitickým podtextom je niečo, čo ako primátor Viedne dôrazne odmietam," povedal Ludwig.

Slávnostného aktu sa okrem viedenských politikov zúčastnila napríklad maďarská ex-ministerka zahraničia Kinga Gönczová alebo bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg.