Švédsko odmieta ďalej vyšetrovať znásilnenia Assangea
19 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Švédska prokuratúra vyhlásila, že odmieta pokračovať vo vyšetrovaní Assangea v obvineniach súvisiacich so znásilnením. Údajná obeť znásilnenia, ktorej svedectvo bolo považované za dôveryhodné v tomto prípade „oslabilo“. Rovnako aj všetky podporné dôkazy neboli dostatočne silné na to, aby sa v obžalobe mohlo pokračovať. Informáciu priniesla britská spravodajská stanica BBC


Zistilo sa, že dôkazy jednoducho neobstoja na to, aby bolo možné vzniesť obvinenie. Samotné svedectvo Juliana Assangea by v celom prípade aj tak nič nezmenilo.


Assange je v súčasnosti zadržiavaný vo väzení vo Veľkej Británii. Súdne sa snaží zabrániť tomu, aby bol vydaný do Spojených štátov. Švédske úrady po jeho zatknutí na ekvádorskom veľvyslanectve v apríli minulého roku znovu otvorili vyšetrovanie znásilnenia.


Zadržali predpokladanú spojku v prípade vraždy investigatívnej novinárky
19 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR

Prokuratúra uviedla, že proti tomuto rozhodnutiu je možné sa odvolať. Zástupkyňa generálnej prokuratúry Eva-Marie Persson oznámila toto rozhodnutie médiám na tlačovej kkonferencii v Štokholme. Pri rozhodnutí o zastavení vyšetrovania sexuálneho útoku zohral dôležitú úlohu najmä „čas“.


Austrálsky novinár opakovane poprel obvinenie proti nemu, ktoré bolo prvýkrát vznesené v roku 2010.