V Hongkongu to vrie, tentoraz demonštranti zaútočili na sanitku. Dokedy to bude Čína znášať? (VIDEO)
18 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Násilní demonštranti v Hongkongu prepadli sanitku, v ktorej sa nachádzala zadržaná demonštrantka, ktorú sa snažili oslobodiť.


Polícia uviedla, že v pondelok zatkla 20-ročnú ženu v okrese Kowloon za porušenie zákona o zhromažďovaní v skorých ranných hodinách. Keďže demonštrantka utrpela zranenie hlavy, polícia vyzvala príslušníkov záchrannej služby, aby ju vyzdvihli a odviezli do nemocnice (polícia bližšie nešpecifikovala, ako bola zranená).

Sanitka sa však nedostala ďaleko, pretože okolo 3:00 miestneho času bola zastavená rozzúreným davom demonštrantov, ktorí na vozidlo vrhali kamene a tehly. Vo vozidle sa nachádzali aj dvaja sprievodní dôstojníci, ktorí sa schovávali za sedadlami.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=100&v=D5hVwc_nxK4&feature=emb_title

Demonštranti potom začali kývať sanitkou. Následne na to jeden z dôstojníkov vystrelil tri výstražné výstrely, ktoré rozptýlili násilný dav. "Vyšetrovanie ukazuje, že strely nikoho nezasiahli," uviedla polícia. Zatknutej žene sa podarilo utiecť a teraz je na zozname hľadaných.



Napätie medzi úradmi a demonštrantmi sa zintenzívnilo počas víkendu, keď sa polícia pokúsila odstrániť barikády postavené na Hongkonskej polytechnickej univerzite (PolyU). Mimo areálu vznikli obrovské požiare, kvôli vzbúrencom, ktorí hádzali benzínové bomby.



V pondelok CNN zverejnila fotografiu, na ktorej je údajné domáce výbušné zariadenie - veľký plynový kanister oblepený desiatkami skrutiek. Kanál nedokázal nezávisle overiť, či sa v skutočnosti jedná o bombu, avšak polícia prehlásila, že demonštranti už v minulosti proti nim podobné plynové kanistre použili.



 

Čínsky veľvyslanec v Británii Liou Siao-ming už v auguste prehlásil, že ak sa situácia v Hongkongu bude aj naďalej zhoršovať, Čína použije svoju silu na potlačenie protestov. Avšak situácia sa stále zhoršuje a od tohto vyhlásenia prešli už tri mesiace, takže je otázne dokedy Čína vydrží len nečinne pozorovať a nepošle do Hongkongu vojenské jednotky na ustálenie situácie.

„Prestaňte napínať svaly": Peking varuje USA za ich „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora
Čína pohrozila Spojeným štátom za ich vojenské „provokácie“ v sporných vodách Juhočínskeho mora a ako reakciu na cvičenie Pentagonu v tejto oblasti Peking vypustil svoju leteckú loď. Čítať ďalej
18 | 11 | 2019 | Marek Molnár