"Na členstvo v komunistickej strane nie som pyšný, nebol som tak statočný ako Havel," prehlásil Babiš
17 | 11 | 2019 I Marek Molnár

"Odvaha Václava Havla za komunizmu a pri Nežnej revolúcii bola obdivuhodná," prehlásil český premiér Andrej Babiš vo svojom nedeľňajšom prejave v Národnom múzeu. Uviedol tiež, že nie je pyšný na to, že bol členom komunistickej strany.


Babiš v úvode prejavu pripomenul demonštrácie zo 17. novembra 1989 a ich brutálne potlačenie.

"Okamžite potom začali v divadlách diskusie so študentmi, vznikol štrajkový výbor na DAMU (Divadelná fakulta Akadémie múzických umení), iniciatíva Most a o dva dni neskôr Občianske fórum. Václav Havel a jeho odvaha za komunizmu a Nežnej revolúcie bola obdivuhodná. Aj keď názory naňho sa líšia, avšak tak to už býva pri všetkých výrazných osobnostiach," uviedol Babiš.

"Ako iste viete, bol som členom komunistickej strany. Nie som na to pyšný. Ako som mnohokrát vyhlásil, nebol som v tej dobe tak statočný a angažovaný ako Havel a dokonca som nebol v novembri 1989 v Československu," dodal český premiér.

Babiš vo svojom prejave poďakoval študentom i hercom divadiel, ktorí sa 17. novembra 1989 okamžite začali zaoberať brutálnym zásahom komunistickej bezpečnosti proti pokojnej demonštrácii. Vďaku vyjadril zakladateľom rôznych iniciatív, spolkov a všetkým, ktorí pracovali v exile.

Poďakoval tiež všetkým, ktorí Českú republiku priviedli do NATO, EÚ a Schengenského priestoru. Ocenil tiež ľudí, ktorí chodia voliť a aj tých, ktorí vyjadrujú svoj názor a nie je im ľahostajný osud krajiny.

Na slávnostnej akcii sa stretli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky, a tiež predseda nemeckého Spolkového snemu Wolfgang Schäuble.

Demokraciu dnes ohrozuje zmes multikulturalizmu, genderizmu, environmentalizmu a transnacionalizmu, varuje Klaus (VIDEO)
"Ešte pred nedávnom by nám nenapadlo, že dôjde k tak obrovskému útoku genderizmu na ľudskú podstatu, že namiesto názvov otec a matka bude používaný termín rodič 1 a rodič 2," upozorňuje bývalý prezident Českej republiky Václav... Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Marek Molnár