Čo sa stane s autom pri jadrovom výbuchu (VIDEO)
16 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Jadrový výbuch je neprekonateľný typ útoku, ktorý zničí všetko, čo mu príde do cesty. Napriek tomu moderný vojenský hardvér musí byť schopný prežiť túto silu a ukázalo sa, že Rusko má ideálne miesto na testovanie, či jeho najnovší arzenál spĺňa túto výzvu.


Ruská televízia Zvezda zdieľa so svetom jedinečné testovanie arzenálu ruskej armády, na ktorom testujú odolnosť voči rôznym škodám vrátane jadrového výbuchu.

A nie, Rusko nevykonáva tajné skúšky jadrových výbuchov, len aby zistilo, či ich vozidlá prežijú niečo také. Vysoko zabezpečené zariadenie vytvára takmer dokonalú modelovú situáciu jadrového výbuchu - od lavínovej výbuchovej vlny cez tepelné žiarenie až po elektromagnetický impulz výbuchu.



Okrem jadrového výbuchu, vojenský výskumný ústav tiež pomáha zaistiť, aby novo vyvinuté vybavenie prežilo prírodné katastrofy, ako je napríklad úder blesku.

Jeden z najpôsobivejších testov je test, pri ktorom sa simuluje výbuchová vlna pomocou špeciálnej tryskovej trubice, ktorá je dlhá takmer 113 metrov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=216&v=7tnq76YhAx0&feature=emb_title

Výbušný náboj na jednom konci trubice sa používa na vytvorenie rázového vlnenia, ktoré je podobné jadrovému výbuchu, aj keď sa nenachádza presne v epicentre. Avšak výbuch je stále dosť silný na to, aby odfúkol sedem tonové sovietske bojové vozidlo pechoty BMD-1 ako papier.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2023&v=xf_MRl99pcU&feature=emb_title

Erdogan posiela do Európy 1200 teroristov
Turecko začne od pondelka repatriovať zajatých zahraničných bojovníkov teroristickej organizácie islamského štátu, vyhlásil turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Čítať ďalej
16 | 11 | 2019 | redakcia