Drucker sľubuje pred voľbami to, čo Kollár už dávno do parlamentu predložil
15 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Politici pred voľbami sľubujú to, čo už dávno mohli zmeniť. Bol dva roky ministrom zdravotníctva. A až dnes ako predseda novej strany Dobrá voľba hovorí o zrušení doplatkov na lieky pre dôchodcov.


Tento sľub Tomáš Drucker dáva Slovákom pred voľbami na svojich nových bilbordoch. Paradoxne to bol však práve on, kto mal moc liekovú politiku zmeniť. Neurobil tak. A to aj napriek tomu, že parlament sa návrhom, ktorý mal upraviť doplatky za lieky, zaoberal. A to až dvakrát.

Do Národnej rady ho predložili poslanci hnutia Sme rodina. Boris Kollár aj so svojimi poslankyňami už v januári 2017 presadzoval, aby štát upravil liekovú politiku pre rodiny s deťmi do šesť rokov, dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Podľa výpočtov hnutia by opatrenie pomohlo až 1,6 miliónom poistencov. Kollárovci navrhovali, aby spomínaným skupinám občanov hradili lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny zdravotné poisťovne. Práve rodiny s deťmi a starí ľudia trpia často ekonomickou núdzou. Aj preto sa o presadenie tohto návrhu pokúsili poslanci Sme rodina opatpvne aj vo februári 2018. V oboch prípadoch však neúspešne, nakoľko v parlamente nenašli dostatočnú podporu ani v radoch koalície.

Fiasko ala Harabin. Pokazil si to u viacerých.
Štefan Harabin ide do volieb nielen sám, ale aj osamotený. Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | Gabriel Matta


A práve súčasťou vládnej koalície bol aj Tomáš Drucker, ktorý dnes z bilbordov sľubuje, že zruší doplatky na lieky. „Takéto farizejstvo som už dávno nevidel. Tento pán bol dva roky ministrom a mohol kedykoľvek zmeniť liekovú politiku,“ reagoval Boris Kollár.na sociálnej sieti. Podľa neho stačilo, aby vládni poslanci podporili ich návrh. „Takéto divadla vám hrajú títo divadelníci a keď tu má prísť zmena, tak takýchto divadelníkov musíme poslať tam odkiaľ prišli,“ dodal Kollár.

Posilniť finančnú ochranu pacienta sľubuje Sme rodina aj vo svojom predvolebnom programe pomoci rodinám. Za lieky by mali podľa nich ľudia platiť do takej výšky, do akej si môžu na základe svojich príjmov dovoliť.