Vozidlo Mars 2020 pristane na mieste, ktoré je schopné odhaliť, či existoval na Marse život
14 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ľudstvo má najlepšiu možnosť zistiť, či na Marse niekedy existoval život. Miesto pristátia vozidla Mars 2020 vesmírnej agentúry NASA, by mohlo byť jednou z najlepších šancí na odhalenie, či sa na tejto červenej planéte nachádzali mimozemšťania.


Koncom roku 2018 bol ako pristávacie miesto pre nové planetárne vozidlo vybraný 45-kilometrový kráter Jezero. Podľa novo zverejnenej štúdie sa zistilo, že obsahuje obrovské ložiská hydratovaného oxidu kremičitého a minerálov nazývaných uhličitany.

Vedci veria, že bývalé jazero vďaka svojim zásobám uhličitanov pravdepodobne obsahuje štruktúry, ktoré sú schopné prežiť miliardy rokov, ako sú škrupiny, koraly a určité druhy hornín, ktoré obsahujú mikrobiálne baktérie.

"Pomocou techniky, ktorú sme vyvinuli, sme našli dva pozostatky hydratovaného oxidu kremičitého v kráteri Jezero," uviedol vedúci štúdie, Jesse Tarnas, ktorí je zároveň aj doktorandom na Brown University v americkom štáte Rhode Island.

Informácie o tejto sľubnej lokalite boli získané z prístroja Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM).

Vozidlo pristane na Marse 18. februára 2021. Po pristáti začne odoberať vzorky z horninového jadra, ktoré sa neskôr odošlú späť na Zem na analýzu.

Pentagon chce "naprogramovať baktérie" aby slúžili ako detektor bômb
Táto myšlienka sa zdá byť ako ďaleká budúcnosť, avšak nie je tomu tak. Pentagon spojil sily so spoločnosťou Raytheon s cieľom vyvinúť systém schopný dodávať geneticky modifikované baktérie do zeme. Iba na obranné účely,... Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár