Traja Slováci a Nepálčan nútili Slovenky k sexuálnemu otroctvu.
14 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Viac ako 36 rokov dostali spolu členovia zločineckého gangu, ktorý obchodovali so ženami. Nútili ich k prostitúcii. Správu priniesla spravodajská stanica BBC.


Traja muži a jedna žena šesť rokov páchali na Slovensku a v Škótsku hrozné zločiny. V Glasgowe nútili Slovenky k prostitúcii. Vojtech Gombar (61), Anil Wagle (37), Jana Sandorová (28) a Ratislav Adam (31) boli dnes odsúdení na najvyššom súde v Edinburghu. Sudca lord Beckett odsúdil Gombara na 12 rokov väzenia.

Na rozložení organizovanej skupiny, ktorá roky obchodovala so ženami, spolupracovali slovenská a škótska polícia. V spolupráci s viacerými britskými zložkami, Europolom a Eurojustom, vytvorili spoločný vyšetrovací tím, aby rozložili zločineckú skupinu, ktorá obchodovala s ľuďmi.

Nábor obetí skupina vykonávala najmä v okolí Trebišova. Páchatelia si vytipovali mladé ženy zo zlých sociálnych pomerov, ktoré zlákali za prácou do Škótska. V Gllasgovskej štvrti Govanhill ich ubytovali do pripravených bytov, kde ich zotročovali. V niektorých prípadoch boli ženy donútené poskytovať sexuálne služby alebo sa vydať za cudzincov. Väčšina "kupujúcich" boli Pakistanci, ktorí sa chceli oženiť, aby získali občianstvo EÚ a tak smeli žiť a pracovať v Európe.

STREĽBA V ŠKOLE: Študent jednu osobu zabil a tri ďalšie zranil
Zdroj z prostredia záchrannej služby uviedol, že študent nakoniec otočil zbraň proti sebe. Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Muži zákona sa prvýkrát o obchodovaní s ľuďmi a ich vykorisťovaní dozvedeli v roku 2014. „Vďaka plánovanej, systematickej, odbornej a koordinovanej činnosti v rámci justičných a policajných orgánov škótskej a slovenskej polície v spoločnom vyšetrovacom tíme, bolo možné v operácii „Synapsis“ zhromaždiť dostatok dôkazov pre účely trestného konania,“uviedla polícia SR.