PS-Spolu chce navrhnúť zákon na zriadenie prešetrovacích komisií
14 | 11 | 2019 I TASR

Koalícia neparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu chce po parlamentných voľbách navrhnúť zákon, ktorým by sa mali zriadiť prešetrovacie komisie. Chcú tak zabezpečiť, aby sa nemohli rozsiahle prípady "pozametať pod koberec". Pripomínajú, že nemá ísť o suplovanie polície či prokuratúry, ale dohliadnutie na to, aby sa žiadne časti nezanedbali a nezabudli.


Podstatou zákona je podľa PS-Spolu zavedenie možnosti zriadiť ku konkrétnemu prípadu verejnú prešetrovaciu komisiu. Komisie by podľa koalície mali dohliadať na to, že sa vyšetria všetky podozrenia zo spáchania trestných činov, ktoré vyplavila napríklad kauza komunikácie cez Threemu a iné.

"Ak sa má obnoviť dôvera ľudí v to, že žijú vo férovej krajine, musíme radikálne a rýchlo vyriešiť problém, ktorý nás všetkých ťaží - korupciu a kšefty oligarchov v politike, súdnictve. Ľudia dobre vedia, že nestačí riešiť figúrky, musíme ísť po mocných v pozadí," uviedol programový líder PS-Spolu a nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý.

Inštitút prešetrovacej komisie existuje podľa koalície vo viacerých krajinách sveta.