Komora architektov sa v otvorenom liste ministerke vnútra postavila proti jednotnej farbe budov polície
14 | 11 | 2019 I TASR

Slovenská komora architektov (SKA) si nemyslí, že je vhodné ani potrebné, aby budovy polície nachádzajúce sa často aj v historických centrách miest a obcí pútali pozornosť svojou výraznou farebnosťou. V otvorenom liste adresovanom ministerke vnútra Denise Sakovej tak reaguje na informácie, že fasády budov polície by sa mali prispôsobiť farebnosti služobných vozidiel polície.


O pomoc s problémom požiadal komoru architektov jeden zo samosprávnych úradov, po komunikácii s odborom správy nehnuteľností Ministerstva vnútra SR. Agentúru SITA o tom informovala Broňa Tarnócy zo Slovenskej komory architektov.

Podľa pokynu generálneho riaditeľa odboru správy nehnuteľností má jednotný vzhľad budov polície umožniť už z diaľky poznať účel objektu a pomôcť tak orientácii občanov. Komora architektov si myslí, že tento zámer bol dopodrobna prepracovaný o čom svedčia jednak striktne predpísane odtiene fasádnych farieb aj citát z manuálu ich použitia. Pokyn uvádza, že budova má mať žltý pás v šírke jednej tretiny šírky zeleného pásu, pričom oba pásy by sa nemali dotýkať.

„Povinne jednotné fasády objektov, nezohľadňujúce prostredie, v ktorom sú umiestnené, nepovažujeme za vhodné vyjadrenie princípov činnosti Policajného zboru. Domnievame sa, že štandardný nápis alebo vývesný štít je pre rozpoznanie sídla polície dostatočný orientačný prvok, ako tomu je pri budovách radnice, pošty, nemocnice alebo autobusovej stanice," podotkla komora architektov a vyzvala ministerku Sakovú, aby tento zámer posúdila a prehodnotila.

„SKA vám v tejto veci vie ponúknuť pomoc pri hľadaní procesov obstarania takých návrhov obnovy objektov Policajného zboru SR, prípadne koncepčného plánu identity objektov, ktoré budú odborne garantované s dôrazom na kvalitu, nadčasovosť a architektonickú hodnotu hmotného majetku tejto vašej organizácie," uzavrela komora architektov v otvorenom liste.