V Číne sa objavili nové prípady čiernej smrti. V stredoveku choroba vyhubila polovicu Európy
13 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Nákaza, ktorej pôvodcom je baktéria Yersinia pestis, sa v Európe objavila v rokoch 1347-51 a zahubila 25 až 34 miliónov ľudí.


V Číne zaznamenali dva nové prípady nákazy morom. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.  Ochorenie, ktoré v stredoveku zabilo polovicu populácie Európy, zistili u dvoch pacientov z provincie Vnútorné Mongolsko.


Čínske úrady vykonali, v snahe predísť šíreniu ochorenia, preventívne opatrenia. Lekári v Pekingu uviedli, že pacienti majú najagresívnejšiu formu tejto nákazy, ktorá zasahuje pľúca. Informoval o tom portál CNN s odvolaním sa na tlačovú agentúru Xinhua.


Umelá inteligencia dokáže predpovedať, či čoskoro dostanete infarkt. Vedci nevedia, ako to je možné
Umelá inteligencia dokáže presne predpovedať zlyhanie srdca v priebehu jedného roka pomocou analýzy skenov srdca, pričom ani lekári nedokážu predpovedať také presné výsledky, ako umelá inteligencia (AI). Dokonca samotní vedci zostávajú rovnako... Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár

Aj v čase antibiotík naháňa takzvaná čierna smrť stále strach, hoci už nie je takou ranou ako kedysi. Aj keď stále neexistuje účinná vakcína, po rýchlom podaní antibiotík sa dá predísť komplikáciám aj smrti.