Dvaja muži plánovali v Poľsku útoky proti moslimom
13 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Poľská tajná služba zadržala dvoch ľudí podozrivých z plánovania teroristických útokov proti moslimom. Ako vzor im mal poslúžiť nórsky terorista Anders Breivik. Správu priniesol portál seznamzpravy.cz


Poľská civilná kontrarozviedka ABW dopadla dvojicu podozrivých v sobotu vo Varšave a Štetíne. Zadržaní majú byť súčasťou skupiny, ktorá v Poľsku plánovala teroristické útoky proti moslimom.

Pri zásahu našla ABW chemikálie a 170 návodov na výrobu výbušnín, jedy, zbrane a šifrovacie zariadenia.

"Zistili sme, že okrem zastrašovanie a prenasledovanie plánovala skupina taktiež radikálnejšie činy s využitím strelných zbraní a výbušných materiálov," povedal v utorok poľským médiám hovorca ministra koordinujúceho tajné služby, Stanisław Żaryn.

Nemecká polícia zatkla pri nájazde teroristov IS. Mali v pláne zabíjať "neveriacich"
Počas masívneho protiteroristického nájazdu v blízkosti Frankfurtu, boli zadržaní traja podozriví, ktorí prisľúbili vernosť islamskému štátu (IS). Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Okrem nórskeho vraha Andersa Breivika, ktorý má na svedomí 77 obetí, boli podľa ABW vzorom údajných teroristov aj útoky proti moslimom na Novom Zélande z tohtoročného marca. Pri útoku na dve mešity v meste Christchurch vtedy Austrálčan Brenton Tarrant zavraždil 51 ľudí.

Dvaja Poliaci sa mali inšpirovať aj augustovým pokusom o útok na mešitu v blízkosti nórskej metropoly Oslo. Páchateľom bol dvadsaťjedenročný Philip Manshaus, ktorý podľa polície šíril na internete pravicovo extrémistické príspevky. Pred útokom údajne zanechal na internetovom fóre posolstvo hovoriace o "vojne rás".

Poľská ABW uviedla, že dvojicu, ktorá je od soboty vo väzbe, už preverovala v roku 2013 v súvislosti s prípadom plánovania bombového útoku na parlament vo Varšave. Chemik a vedecký pracovník Brunon Kwiecień vtedy chcel odpáliť štyri tony výbušnín v čase, keď poslanci schvaľovali štátny rozpočet. Súd ho v apríli 2017 poslal na deväť rokov do väzenia, tento rok v auguste Kwiecień vo väzení zomrel.

Soros je podozrivý zo snahy zlomiť brexit a "zvrhnúť" Johnsona
Zástupcovia konzervatívnej strany vyzývajú volebnú komisiu, aby bezodkladne preskúmala činnosť zástupcov Georgea Sorosa v Británii. Píše o tom britský denník Daily Mail. Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič