Aliancia za rodinu žiada, aby sa Gál vyjadril k Istanbulskému dohovoru
13 | 11 | 2019 I TASR

Aliancia za rodinu v stredu odovzdala petíciu ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) s viac ako 16.400 podpismi. Žiada, aby minister intervenoval na Súdnom dvore Európskej únie (EÚ) vo veci Istanbulského dohovoru. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR tvrdí, že petícia obsahuje mnohé nepravdy a nepochopenie organizátorov.


Aliancia žiada, aby MS predložilo Súdnemu dvoru pripomienky o tom, že Národná rada SR odmietla ratifikáciu dohovoru. Tiež chce, aby odmietlo širšie pristúpenie EÚ k dohovoru a postavilo sa za suverenitu členských štátov pri Istanbulskom dohovore v čo najširšom rozsahu.

Anton Chromík z Aliancie za rodinu tvrdí, že EÚ sa snaží dosiahnuť, aby všetky členské štáty pristúpili k dohovoru ako celku "Chceme, aby minister využil argumentáciu, a to takú, že pristúpenie k Istanbulskému dohovoru je možné vykonať iba jednomyseľným súhlasom všetkých členských štátov," povedal Chromík.

Rezort spravodlivosti hovorí, že petícia obsahuje viaceré nepravdy a ukazuje hlboké nepochopenie organizátorov, o čo ide v konaní pred Súdnym dvorom EÚ. "Toto konanie sa netýka ratifikácie Istanbulského dohovoru zo strany SR, takže nemá súvis s prijatým uznesením NR SR a ani doňho nepatria tvrdenia o súlade Istanbulského dohovoru s Ústavou SR. Toto konanie sa tiež netýka rozsahu ratifikácie zo strany EÚ," uviedla pre TASR hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová. Podotkla tiež, že keby takéto tvrdenia Slovensko uviedlo v konaní pred Súdnym dvorom, len by sa "svojím neodborným stanoviskom blamovalo pred EÚ a inými členským štátmi".