"Spolupráca medzi SR a ČR v oblasti obrany je na vysokej úrovni", tvrdí Gajdoš
12 | 11 | 2019 I TASR

Spolupráca medzi Slovenskou a Českou republikou v oblasti obrany je na vysokej úrovní. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš (SNS) po stretnutí so svojím českým partnerom Lubomírom Metnarom v rámci pondelkového (11. 11.) spoločného zasadnutia vlád SR a ČR v českých Valticiach. Rezort o tom informoval na webovej stránke.


"Dôkazom je nielen spoločné politicko-vojenské smerovanie v rámci Vyšehradskej skupiny, ale aj konkrétne kroky, ktorých výsledkom je posilňovanie vzájomnej spolupráce v rôznych oblastiach," zdôvodnil Gajdoš.

Slovenský šéf obrany vyzdvihol tiež možnosti spoločného výcviku a vzdelávania príslušníkov ozbrojených síl oboch štátov, či už v rámci štúdia na Univerzite obrany v Brne alebo medzinárodného kurzu pre štábnych dôstojníkov ISOC na Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Ministri obrany vo Valticiach diskutovali tiež o aktuálnych otázkach bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Ocenili tiež posun v pripravovanej spolupráci pri zabezpečovaní nedotknuteľnosti spoločného vzdušného priestoru nad rámec Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS).

Gajdoš informoval rezortného kolegu tiež o aktuálne prebiehajúcom vojenskom cvičení Slovenský štít 2019, na ktorom sa zúčastňujú aj profesionálni vojaci z Česka. Zároveň vyzdvihol spoluprácu slovenských a českých špecialistov v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) na cvičení Toxic Valley 2019 a Toxic Leak, ako aj v oblasti odmínovania počas cvičenia Cetex 2019.

Ďalšou témou bolo pôsobenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v rámci medzinárodného krízového manažmentu, ale aj plnenie záväzkov, ktoré obom krajinám vyplývajú z členstva v NATO a Európskej únii.