Policajt zatkol muža, pretože jedol na nástupišti. Zákrok vyvolal protesty cestujúcich
12 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Vodiči mestskej hromadnej dopravy v San Franciscu sú pobúrení videom, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach a ktoré videlo vyše sedem miliónov ľudí.


Policajt na ňom zadržal muža kvôli tomu, že jedol na vlakovom nástupišti. Zamestnanci dopravného podniku aj cestujúci sa teraz rozhodli vyjadriť so zadržaným solidaritu a jedia na stanici na protest proti policajnému zásahu.

Sociálne siete zaplnili fotky ľudí vrátane riaditeľky sanfranciského dopravného podniku BART Janice Liovej, ktorí na nástupišti konzumujú sendviče a obložené žemle. Protestujú tak proti policajnej akcii, ktorá sa odohrala 4. novembra na stanici Pleasant Hill a ktorú teraz vyšetrujú príslušné úrady.



Video, ktoré získalo viac ako 7,5 milióna zhliadnutí na Twitteri, koluje po internete od piatkového večera. Je na ňom zachytený vyhrotený dialóg muža menom Steve Foster a policajta, ktorý ho zadržal, pretože sa podľa neho na nástupišti nesmie jesť.

"Jete a to je proti zákonu," odpovedal policajt mužovi na otázku, prečo mu drží batoh a nechce ho pustiť. "Mám právo vás zadržať, pôjdete do väzenia," povedal mu. Foster sa nechápavo spýtal, prečo by mal skončiť kvôli konzumácii raňajok za mrežami. "Pretože kladiete odpor," odvetil mu policajt. Foster nakoniec skončil s putami na policajnej stanici.

Úrady teraz oprávnenosť zákroku vyšetrujú, video preto poslali nezávislému audítorovi.



V Kalifornii je zakázané jesť alebo piť vo vlaku aj ďalších dopravných prostriedkoch, za čo sa považuje aj nástupište na stanici. Americké noviny The Mercury News, ktoré o prípade píšu, ale pripomínajú, že o zákone všetci vedia, ale nikto ho neberie príliš vážne. Dôkazom sú aj fotky cestujúcich z dopravných prostriedkov, ktoré teraz kolujú po sociálnych sieťach. Ľudia na nich jedia a pijú a nikto ich za to nezatýka.

Diskutujúci na Twitteri navyše kritizujú zásah policajtov ako neprimeraný a poukazujú na to, že by mohlo ísť o rasovo motivovaný čin. Pripustil to aj sám Foster, ktorý povedal, že ho policajt zastavil, pretože je černoch, zatiaľ čo strážnik je beloch.

Ďalší cestujúci tvrdia, že dopravný podnik v San Franciscu má ďaleko závažnejšie problémy ako cestujúci, ktorí sa ráno pred prácou naraňajkujú, zatiaľ čo čakajú na vlak.