Asteroid väčší ako London Eye má tento týždeň preletieť okolo Zeme v neuveriteľnej rýchlosti
11 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Asteroid, ktorý je väčší ako anglický London Eye, má tento týždeň preletieť okolo Zeme. Dobrou správou však je, že asteroid nepredstavuje bezprostredné ohrozenie života na našej planéte.


Asteroid 2019 UN12, ktorý meria 110 až 250 metrov (približne päť Sôch slobody, ktoré stoja nad sebou), bude vo štvrtok letieť okolo Zeme v neuveriteľnej rýchlosti - 103 000 kilometrov za hodinu. Našťastie bude prechádzať v bezpečnej vzdialenosti - približne 1 426 008 km od našej planéty.

Asteroidy sa už dlho považujú za veľmi dôležité pre vedu, či už z hľadiska našej vlastnej "planetárnej obrany" - o ktorej mnoho ľudí tvrdí, že je nedostatočná - alebo aj z hľadiska pochopenia pôvodu života, či dokonca aj zrodenia samotného vesmíru.

Bývalý astronaut Rusty Schweickart založil neziskovú nadáciu B612, ktorá má za cieľ vybudovať globálny obranný štít na ochranu pred asteroidmi. Verí, že ľudstvo by malo viesť komplexnú databázu asteroidov a zameriavať sa na vytváranie technológií schopných rozpoznať prichádzajúce kozmické objekty.

NASA


V roku 2013 odborníci identifikovali skupinu 12 vesmírnych hornín, ktoré vedci nazvali „Ľahko získateľné objekty“ (ERO). ERO sú klasifikované ako „objekty, ktoré je možné prepravovať z prístupných heliocentrických obežných dráh do dráhy Zeme za prijateľné náklady“, hoci slovo „prijateľné“ je v tomto prípade extrémne relatívne.

Avšak v súčasnosti neexistujú žiadne plány na pritiahnutie jednej z 12 identifikovaných vesmírnych hornín bližšie k Zemi. Existuje však niekoľko súkromných spoločností, ktoré sledujú tento potenciálne lukratívny trh.

Musíme sa naučiť, ako „spomaliť a zrýchliť asteroidy“, aby sme sa vyhli osudu dinosaurov
Rusty Schweickart, pilot misie Apollo 9 z roku 1969, tvrdí, že ľudia by nemali ničiť asteroidy alebo meniť ich trajektóriu - jednoducho by ich mali zrýchliť alebo spomaliť. Informuje o tom astronaut v rozhovore pre portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Marek Molnár