VIDEO: V živom vysielaní brazílskeho rádia sa pobili dvaja známi novinári
09 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Brazílsky novinár Augusto Nunes, ktorý je naklonený krajne pravicovému brazílskemu prezidentovi Jair Bolsonarovi, a americký žurnalista Glenn Greenwald, ktorý pôsobí v Brazílii a zároveň je otvoreným kritikom Bolsonarovej vlády, sa vo štvrtok pobili v naživo vysielanom rozhlasovom programe. Informoval o tom v piatok denník The Guardian.


Greenwald je držiteľom Pulitzerovej ceny, ktorú spolu s kolegami dostal za reportáže pre spravodajský portál The Guardian. V Brazílii sa stal Greenwald známou osobnosťou, keď publikoval sériu článkov, v ktorých spochybnil legitimitu najväčšieho protikorupčného vyšetrovania v dejinách tejto juhoamerickej krajiny. Jeho články - založené na uniknutých textových správach z mobilných telefónov - výrazne poškodili Bolsonarovu vládu.

Nunes už skôr kritizoval Greenwaldove rodinné pomery a pýtal sa, kto sa stará o deti, ktoré americký novinár adoptoval spoločne so svojím manželom, brazílskym kongresmanom Davidom Mirandom.

Greenwald na Nunesove komentáre reagoval v relácii rozhlasovej stanice Jovem Pan, keď vyhlásil, že obvinenia zo zanedbávania detí vznesené voči nemu a jeho manželovi sú tou najodpornejšou vecou, s ktorou sa v živote stretol.



"Máme veľa nezhôd týkajúcich sa politiky. Nemám problém s tým, že kritizuje moju prácu, ja tiež kritizujem tú jeho. Avšak to čo urobil je tá najväčšia špinavosť, s ktorou som sa počas svojej novinárskej kariéry stretol," prehlásil Greenwald na Nunesovu adresu.



Vo vzniknutej hádke potom americký novinár opakovane nazval Nunesa zbabelcom a Nunes ho nakoniec udrel do tváre. Po niekoľkých ďalších vzájomných poštuchaniach od seba oboch žurnalistov odtrhli zamestnanci rozhlasu.

Greenwald sa im potom ešte raz vytrhol v snahe udrieť Nunesa päsťou. Greenwald neskôr na sociálnych sieťach označil Nunesov útok za homofóbny a nebezpečný.

"Milióny Brazílčanov a ľudí na celom svete... majú tiež deti a obaja rodičia pritom pracujú, pretože to z finančných dôvodov potrebujú a pretože to chcú... ale on kritizuje len nás," prehlásil Greenwald ako reakciu na tento incident.



Požiar v Austrálií zabil niekoľko ľudí, spálil viac než 100 domov a zničil prírodný habitát koál (VIDEO)
Austrálsky štát Nový Južný Wales zasiahol obrovský požiar, ktorý zničil viac než sto domov, zabil dvoch ľudí a zničil väčšinu prírodného habitátu, v ktorom žili koaly. Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | Marek Molnár