Vláda a minister Gál nerešpektujú uznesenie NR SR o Istanbulskom dohovore, tvrdia OĽaNO a Kresťanskej únie
08 | 11 | 2019 I TASR

Národná rada SR tento rok prijala uznesenie, ktoré vyzýva vládu, aby oznámila Rade EÚ, že Slovensko nebude ratifikovať Istanbulský dohovor. Podľa poslanca Richarda Vašečku vláda toto rozhodnutie nerešpektuje a ignoruje, pričom veľký podiel na tom má ministerstvo spravodlivosti.


Na spoločnej tlačovej besede hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Kresťanskej únie (KÚ) vyzval vládu, aby naplnila uznesenie národnej rady, ale aj ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby konal, pretože Slovensko má námietky proti tomu, aby bol dohovor ratifikovaný. Takisto avizoval, že prichádzajú s vlastným riešením, ktorým chcú bojovať za ochranu slabších žien pred domácim násilím.

Istanbulský dohovor prijala Rada Európy v roku 2011. Ide o najkomplexnejšiu medzinárodnú zmluvu, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

Predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská uviedla, že Európsky parlament vo svojej rezolúcii žiadal, aby EÚ ratifikovala Istanbulský dohovor v celom svojom obsahu, lebo podpísaný na základe rozhodnutia rady bol len v otázkach, ktoré spadajú do kompetencie EÚ, a to sa týka azylu a zákazu vyhostenia obetí násilia a justičnej spolupráce v trestných veciach.

Po dvojročnom procese sa tento rok v apríli obrátil Európsky parlament na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu, či nie je v rozpore so zmluvami, ak EÚ chce ratifikovať Istanbulský dohovor len v dvoch bodoch. Súdny dvor sa predtým obrátil na členské štáty, či majú k tomu pripomienky.

„Naše ministerstvo spravodlivosti napriek tomu, že termín pripomienkovania je do 23. decembra, už začiatkom novembra napísalo, že žiadne pripomienky nemá. Myslíme si, že je to porušenie kompetencií, nerešpektovania uznesenia NR SR, chceme aby Slovensko malo svoje vyjadrenie a pripomienky k požiadavke európskeho súdneho dvora,“ podotkla Záborská.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger dodal, že navrhujú mechanizmus, ktorý zaviaže každého ministra, aby medzinárodný dokument poslal parlamentnému výboru pre európske záležitosti, a dal poslancom možnosť vyjadriť svoje pripomienky. „Daný minister s tým dokumentom tak bude pracovať už s pripomienkami. Je to kľúčový parameter zákona. Dáva právo volebným zástupcom občanov sa vyjadriť a pripomienkovať akýkoľvek medzinárodný dokument, pretože ako vidíme, zatiaľ to neexistuje a robilo to problémy,“ tvrdil.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pripomenulo svoju výzvu z 21. septembra, ktorú adresovali vláde. Vo výzve KDH nalieha na vládu, konkrétne na ministra Gála, aby písomne intervenoval vo veci neprípustnosti neobmedzeného pristúpenia EÚ k Istanbulskému dohovoru.

„Takéto pristúpenie považujeme za jednoznačné porušenie princípu subsidiarity, teda zvrchovanosti členských štátov v rozhodovaní o kultúrno-etických otázkach a teda aj rozhodnutia rady zloženej zo zástupcov členských štátov, ktorá takéto neobmedzené pristúpenie zamietla. Okrem toho podľa nás v stanovisku SR treba namietať rozporom medzi niektorými ustanoveniami Istanbulského dohovoru a Ústavou SR a v neposlednom rade faktom, že Národná rada je proti ratifikácii tohto dohovoru,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.