Merkelová a Stoltenberg kritizujú Macronove vyjadrenie o NATO
08 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a tajomník NATO Jens Stoltenberg trvajú na tom, že organizácia NATO je stále nažive, pričom je neoddeliteľnou súčasťou európskej bezpečnosti. Týmto vyhlásením narážali na tvrdenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že aliancia má „mozgovú porážku“.


Macronove slová boli „drastické a zbytočné, aj keď máme problémy a musíme ich vyriešiť,“ sťažovala sa Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne vo štvrtok, pričom zdôraznila, že „transatlantické partnerstvo je pre nás nevyhnutné“.

Stoltenberg ju podporil vyhlásením „Európska súdržnosť nemôže nahradiť transatlantickú súdržnosť“ a ďalej varoval, že EÚ nemôže brániť Európu bez vonkajšej pomoci. Keď Spojené kráľovstvo definitívne opustí alianciu, bude približne 80 percent obrany NATO financovaných krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ.

"Po jednostrannom rozhodnutí USA o stiahnutí vojsk zo Sýrie bez toho, aby sa poradili so zvyškom NATO, môže Európa sotva dôverovať Američanom," tvrdí Macron.

Situácia v severnej Sýrii je pre NATO skutočne záhadou: Turecko je členom aliancie, ale USA mu hrozili a dokonca na krátko uvalili sankcie za svoje konanie pri operácií Mierová jar.

Macron tiež uviedol, že Európa stojí na „okraji priepasti“, pričom nebude mať kontrolu nad svojim osudom, pokiaľ sa nezačne správať ako geopolitická moc. Európa by na tento účel mala znovu získať „vojenskú suverenitu“ a pokračovať v udržiavaní dialógov s Moskvou.

Očakávame mozgovú porážku organizácie NATO, varuje Macron
"Aliancia NATO prežíva mozgovú porážku," prehlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron pre portál The Economist. Taktiež ďalej varoval, že sa európske krajiny už nemôžu spoliehať na Ameriku, aby chránila svojich spojencov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár