Identifikovali všetky obete bulharského kamiónu smrti
08 | 11 | 2019 I redakcia

Britské úrady vo štvrtok uviedli že, identifikovali 39 ľudí, ktorí boli koncom októbra nájdení mŕtvi v kontajnerovom návese kamióna v juhovýchodnom Anglicku. Píše tlačová agentúra MTI.


Krajská polícia v Essexe vo štvrtok popoludní oznámila, že v dôsledku spolupráce s vietnamskou políciou a poskytnutých informácií šéf súdnych lekárov miestnej márnice určil totožnosť všetkých 39 obetí.

Britská polícia obvinila vodiča kamiónu v prípade nálezu 39 tiel
Britská polícia obvinila v sobotu vodiča kamiónu v prípade nálezu 39 tiel v návese jeho kamióna v priemyselnom parku v anglickom grófstve Essex. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | TASR


Úrady už informovali príbuzných. Vo štvrtkovom oznámení sa neuvádzajú ďalšie podrobnosti o totožnosti obetí, britská polícia však minulý týždeň uviedla, že všetci boli Vietnamci. Vietnamská polícia vo štvrtok dodala, že obete pochádzali zo šiestich vietnamských provincií: Haiphong, Hai Duong, Nghe An, Ha Tinh, Quang Binh a Hue Vietnam.

Vodič kamiónu, 25-ročný Maurice Robinson, zo Severného Írska, bol obvinený z 39-násobného zabitia, zo sprisahania s cieľom obchodovania s ľuďmi, zo sprisahania s cieľom napomáhať nelegálnej migrácii a z tzv. prania špinavých peňazí. 25. novembra sa Robinson postaví pred Ústredný trestný súd v Londýne.

39 mŕtvol bolo nájdených za úsvitu 22. októbra v návese kamiónu v priemyselnom parku Thurrock v juhovýchodnom Anglicku. Chladiaci kontajner prišiel krátko pred terminálom trajektov v neďalekom malom meste Purfleet pri ústí rieky Temže z prístavu Zeebrugge v Belgicku. Ťahač Scania, poháňaný Robinsonom, prešiel trajektom z Írska do Anglicka.

Podľa britského stíhania ide o globálnu sieť, ktorá organizuje pašovanie značného počtu nelegálnych prisťahovalcov do Británie. Krajská polícia v Essexe uviedla, že vo štvrtok popoludní prišla do Anglicka vietnamská policajná delegácia a pripojila sa k vyšetrovaniu.

Zástupca veliteľa okresnej polície Tim Smith, hlavný vyšetrovateľ, uviedol, že do vyšetrovania sa zapojila Britská národná agentúra pre kriminalitu (NCA) a niekoľko ďalších európskych orgánov činných v trestnom konaní.

Podobnou tragédiou v Británii  bolo objavenie tiel 58 čínskych občanov v roku 2000 v prívese holandského kamiónu, tiež z prístavu Zeebrugge, v juhovýchodnom Anglicku.