Súd rozhoduje o Vladmírovi M., obvinenom aj v prípade vraždy L. Basternáka
07 | 11 | 2019 I TASR

Krajský súd (KS) v Bratislave začal vo štvrtok svoje odvolacie konanie voči obžalovanému bývalému pracovníkovi súkromnej bezpečnostnej služby DKFB Vladimírovi M.


Vladimír M. je okrem iného obvinený v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, senát KS v Bratislave však aktuálne na svojom verejnom zasadnutí pojednáva jeho odvolanie v prípade ublíženia na zdraví spolupáchateľstvom v štádiu prípravy.

V tomto staršom prípade, ktorý sa datuje pred rokom 2015, ho minulý rok koncom septembra odsúdil Okresný súd (OS) v Bratislave na štyri roky odňatia slobody. Vladimír M. sa odvolal a trest, ktorý mu udelil prvostupňový súd, pokladá za neprimeraný. Na proces ho eskortovali príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže z väzby, kde sa nachádza od januára tohto roka v prípade vraždy Basternáka.

Podľa obžaloby Vladimír M. oslovil známeho, aby jeden muž dostal bitku. Konkrétne, aby ho zbil teleskopickým obuškom. Zato mu sľúbil 1500 eur.

Vladimír M. bol v minulosti aj bývalým šoférom Aleny Zs., ktorá aktuálne čelí obžalobe spoločne s podnikateľom Marianom K. a ďalšími troma osobami v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Spoločne s Romanom O. a aj Alenou Zs. je obvinený z vraždy exprimátora Hurbanova. Toho zastrelili v júli 2010.

Za vraždu Basternáka je odsúdený Štefan Kaluz, ktorý tiež pracoval v DKFB. Táto známa bezpečnostná služba patrila jednému zo štyroch bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov Františkovi Borbélymu. Borbély si aktuálne odpykáva osemročný trest za drogovú trestnú činnosť a za to, že finančne prispel na to, aby podpálili auto jednému zo skupiny piťovcov. K činom sa priznal a súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Budúci rok môže Borbély požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu.