Irán zrušil akreditáciu medzinárodnej inšpektorke pre obohacovanie uránu
07 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Inšpektorke OSN - ktorej úloha mala byť dozeranie na obohacovanie uránu - bola od Iránu zrušená akreditácia, pretože sa údajne pokúsila priniesť „podozrivé materiály“ do jednej z iránskych jadrových elektrární, ktoré mala podľa plánu kontrolovať.


Inšpektorke, ktorá pracovala pre Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), boli zamietnuté predchádzajúce povolenia na návštevu iránskych jadrových elektrární potom, čo ju prichytili pri pokusoch o vstup do zariadenia na obohacovanie uránu v Natanze, pričom so sebou mala „podozrivé materiály“, informuje o tom iránska národná atómová agentúra.

Bez prístupu do elektrární inšpektorka nebola schopná sledovať iránsky jadrový program, takže v stredu opustila krajinu, uviedli iránske médiá.

Podľa agentúry Reuters bola inšpektorka po prichytený do zariadenia na krátko zadržaná a jej cestovné doklady boli zadržané na určitý čas.

Nebolo hneď jasné, prečo bola inšpektorka zadržaná, hoci Iránci uviedli, že pri bezpečnostnej kontrole začal kontrolný stroj hlásiť poplach.

K incidentu došlo údajne minulý týždeň, len pár dni predtým, ako Irán ohlásil svoj posledný krok v rámci dohody o jadrovej energii z roku 2015. Teherán uviedol, že teraz bude vo svojej jadrovom elektrárni Fordow obohacovať urán na 5 percent.

Americký „presun“ vojakov zo Sýrie vyzerá skôr ako trvalé okupovanie, pričom majú za úlohu „chrániť“ ropu
Zdroje z Pentagonu tvrdia, že približne 800 amerických vojakov zostalo stále v Sýrií kvôli „stráženiu“ ropy, takže sa zdá, že plánovaný presun jednotiek bol nakoniec odložený. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár