Čína a USA súhlasia s tým, že budú postupne znižovať clá na všetky tovary, prehlásilo čínske ministerstvo obchodu
07 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Čína a Spojené štáty dosiahli dohodu o postupnom zrušení súčasných ciel na všetky tovary medzi týmito dvoma krajinami, vyhlásilo Čínske ministerstvo obchodu vo štvrtok.


Podľa hovorcu čínskeho ministerstva Gao Fenga bude výška colnej úľavy, ktorá príde v prvej fáze, závisieť od obsahu tejto dohody. Očakáva sa, že prvá fáza obchodnej dohody bude podpísaná v nasledujúcich týždňoch.

Komplexnú obchodnú dohodu je možné podpísať iba pod podmienkou, že všetky tarify budú odstránené „súčasne a proporcionálne“, zdôraznil hovorca.

Oznámenie prišlo len pár dní predtým, ako sa má stretnúť americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Xi Jinping v blízkej budúcnosti, aby prediskutovali túto dlho očakávanú dohodu.

Vedúci predstaviteľ Trumpovej administratívy v stredu prehlásil pre agentúru Reuters, že dohoda môže byť odložená až do decembra, pretože diskusie o termínoch a miestach konania stále pokračujú.

Podľa oficiálnych informácií je Londýn jedným z možných miest, na ktorom sa uskutoční stretnutie predstaviteľov obchodnej vojny. Avšak obaja prezidenti sa môžu stretnúť aj po samite NATO, na ktorom sa má Trump zúčastniť od 3. do 4. decembra. "Uvažujeme aj nad tým, ale zatiaľ nemáme finálne rozhodnutie," uviedol americký predstaviteľ.

Americký „presun“ vojakov zo Sýrie vyzerá skôr ako trvalé okupovanie, pričom majú za úlohu „chrániť“ ropu
Zdroje z Pentagonu tvrdia, že približne 800 amerických vojakov zostalo stále v Sýrií kvôli „stráženiu“ ropy, takže sa zdá, že plánovaný presun jednotiek bol nakoniec odložený. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár