Ak by Severná Kórea a Japonsko išli do vojny, Južná Kórea by podporila Kim Jong-una
07 | 11 | 2019 I Marek Molnár

V najnovšom prieskume sa zistilo, že v prípade vypuknutia vojny medzi Pchjongjangom a Tokiom by väčšina Juhokórejčanov stála na strane svojho severného suseda.


Prieskum s názvom "The Situation in Northeast Asia and South Koreans’ Perception“ (situácia v severovýchodnej Ázii a vnímanie Juhokórejčanov) zistil, že 45,5% respondentov by podporilo Severnú Kóreu, zatiaľ čo iba 15,1% by podporilo Japonsko, pričom 39,4 % bolo nerozhodnutých.

Prieskum uskutočnila štátom sponzorovaná organizácia vedená výskumným pracovníkom Lee Sang Sinom. Tohto prieskumu sa zúčastnilo 1 000 účastníkov a trval medzi rokom 2018 a októbrom 2019.

Výsledky boli odprezentované v stredu na 11. výročí mierového fóra Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie.

Lee uviedol, že výsledky neboli „také prekvapujúce“ pre tých, ktorí dlhodobo sledujú regionálnu geopolitiku, pričom dodáva, že politická príslušnosť pravdepodobne neovplyvnila odpovede respondentov.

"Severná Kórea je pre Južnú Kóreu niečo ako čierna ovca rodiny," prehlásil Lee pre portál Newsweek.

"Nenávidíme a opovrhujeme Severnou Kóreou, ale zároveň nechceme vidieť, ako Severnej Kórey ubližujú iné krajiny," dodal na záver Lee.

Americké stíhacie lietadlo "nechtiac" zhodilo výcvikovú bombu na japonskú dedinu
Americké jednomotorové stíhacie lietadlo F-16 "nechtiac" vypustilo svoju výcvikovú bombu na zlom mieste pri misií v Japonsku. Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár