Agromafia v strednej Európe pripomína novodobý feudalizmus
07 | 11 | 2019 I redakcia

Podľa amerických novín sa v Maďarsku počas Orbánovej vlády vytvorila moderná verzia feudalizmu, v ktorej sa práca a podpora poskytuje poslušným služobníkom Orbána. Trest sa udeľuje tým, ktorí sa nezaradia do radu. Peniaze EÚ tiež dostávajú len mocní ľudia so správnymi známosťami. Informuje New York Times Europe.


28-členná Európska únia vypláca ročne 65 miliárd dolárov na poľnohospodárske dotácie na pomoc ľuďom na kontinente, píše denník New York Times. Dodáva, že v Maďarsku a vo väčšine strednej a východnej Európy sa poľnohospodárske dotácie dostávajú do vreciek dobre prepojených "firiem".

Biznis a politika na Slovensku: Grófka Rošková - 1. časť
Ľubica Rošková je definíciou toho, ako na Slovensku funguje biznis skrz politiku. Dlhé roky poberala dotácie, na ktoré nemala žiaden nárok. Keď to celé prasklo a štát od nej začal žiadať peniaze späť, Roškovej firma naraz zvažuje konkurz a koniec... Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V článku sa uvádza, že poľnohospodárska politika EÚ „je dnes evokovaná rovnakými antidemokratickými silami, ktoré vnútorne ohrozujú Úniu.“ Preto je v praxi systém dotácií „zámerne mätúci, hrubo podkopáva environmentálne ciele Európskej únie, preniknutý korupciou a vlastným záujmom“.

Správa sa konkrétne venuje župe Fejér, rodisku Viktora Orbána, v ktorom zriadil priam zbožný systém. O Maďarskom predsedovi vlády poznamenali, že „je nemilosrdným kritikom Bruselu a európskej elity, neváhal však prijať peniaze poskytnuté Európskou úniou“. Ako ďalej píšu noviny, "Orbán využíva európsku podporu na udržiavanie zbožného systému, vďaka ktorému sa stávajú bohatým jeho priatelia a rodina, obhajuje svoje politické záujmy a trestá svojich súperov."

Nespokojní farmári vysypali hnoj pred budovou parlamentu, prípad rieši polícia (VIDEO)
20 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


V článku sa hovorí aj o bývalom štátnom tajomníkovi Józsefovi Ángyánovi,  ktorý uviedol, že túto oblasť podriadil Orbanovej strane Fidesz a jeho spojencom, keď chcel prenajať svojim straníckym kolegom veľké plochy poľnohospodárskej pôdy.

Pozemky sa dostali k ľuďom s dobrými politickými vzťahmi, ktorí boli niekedy jedinými účastníkmi aukcií. Na aukciách, ktoré sa začali v roku 2015, boli nehnuteľnosti často udeľované spojencom so silnými straníckymi väzbami. Napríklad Lőrinc Mészáros a jeho príbuzní kúpili viac ako 1 500 hektárov pôdy iba v župe Fejér.

Skutočným cieľom protestujúcich "farmárov" je vstup do politiky
Aktivisti združení v Iniciatíve poľnohospodárov ohlásili svoj vstup do politiky. Skutočným cieľom tejto iniciatívy teda nikdy nebolo riešiť problémy slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, ale politická kariéra a zviditeľnenie sa jej... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR


„Je to moderný feudalizmus, v ktorom drobní poľnohospodári žijú v tieni obrovských politických záujmových skupín a sú financovaní z prostriedkov Európskej únie.“ Píše The New York Times.

Podľa NT, najväčšie dotácie, ktoré v posledných rokoch dostali spoločnosti súvisiace s menami Lőrinc Mészáros a Sándor Csányi. V minulom roku celková suma dotácií pre ich spoločností dosiahla spolu približne 28 miliónov dolárov.