„Veľmi dobrý štart!“: Trump podporil dohodu o zdieľaní moci v Jemene
06 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Mierová dohoda o zdieľaní moci, ktorá bola podpísaná medzi jemenskou vládou a južnými separatistami, bola podporená americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý ju nadšene opísal ako "krok k politickému riešeniu tohto komplikovaného konfliktu".


Trump v utorok vo svojom príspevku na Twitteri prehlásil, že tento plán je „veľmi dobrý začiatok“ pri riešení krízy. "Prosím všetci tvrdo pracujte aby sa dosiahla konečná dohoda," dodal.



Saudská vláda podporovaná v Jemene podpísala dohodu o ukončení "mocenského prevzatia", ktorý sa týkal boja saudskej koalície proti iránskemu hnutiu Houthi, ktoré v roku 2014 rozpustilo vládu Abd-Rabbu Mansoura Hadiho. Južní separatisti sú podporovaní Spojenými arabskými emirátmi, hlavným koaličným partnerom Rijádu.

Vyslanec Rijádu v Jemene uviedol, že dohoda bude zahŕňať pridanie separatistickej južnej prechodnej rady (STC) k novému kabinetu, a že všetky ozbrojené sily budú pod kontrolou vlády.

Na televíznom podpisovom ceremoniáli saudský korunný princ Mohammed bin Salman prehlásil, že pakt môže otvoriť „širšie rozhovory“ medzi stranami „s cieľom dosiahnuť politické riešenie a ukončiť vojnu“.

Dohoda vyžaduje vytvorenie nového kabinetu s maximálne 24 ministermi do 30 dní s rovnakým zastúpením na všetkých stranách.

Túto dohodu privítal aj vyslanec OSN Martin Griffiths, pričom ju taktiež označil ako dôležitý krok k ukončeniu vojny, ktorá vystavila milióny obyvateľov Jemenu na pokraj hladomoru.

Putin žiada vytvoriť „spoľahlivú“ ruskú verziu Wikipédie
Na stretnutí v Kremli ruský prezident rozprával o budúcnosti ruštiny, pričom žiada, aby sa vytvorila „spoľahlivá“ ruská verzia Wikipédie. Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Marek Molnár