MIMORIADNE: Miroslav Lajčák končí v politike!
06 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa nevidí v žiadnej budúcej vláde. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Správu priniesol portál tvnoviny.sk.


"Keby som chcel byť súčasťou slovenskej politiky, tak by som kandidoval za prezidenta," odpovedal na otázku o svojej politickej budúcnosti. Dodal, že by sa chcel aj naďalej venovať diplomacii.

Miroslav Lajčák sa narodil 20. marca 1963 v Poprade. Absolvoval štúdium práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Ďalej študoval na Štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov MGIMO v Moskve (Rusko). Diplomatickú kariéru odštartoval na zastupiteľskom úrade v Moskve (1991-1993). V rokoch 1994-1998 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Japonsku. V rokoch 2001-2005 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR pre Juhosláviu, (neskôr Srbsko a Čiernu Horu), Macedónsko a Albánsko so sídlom v Belehrade. Od 1. júla 2007 pôsobil ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a ako zvláštny predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine.