"Glváč musí vedieť, že ak bude ďalšia schôdza na jeho odvolanie, Most-Híd bude hlasovať za jej otvorenie", tvrdí Bugár
06 | 11 | 2019 I SITA

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) by mal vedieť, že ak bude zvolaná ďalšia mimoriadna schôdza na jeho odvolanie, Most-Híd bude hlasovať za jej otvorenie. Predseda Mosta-Híd to povedal novinárom po dnešnom stretnutí s Glváčom s tým, že poslanecký klub ešte o tom nerokoval, ale pravdepodobne by hlasoval aj za Glváčove odvolanie.


Glváč chcel na dnešnom stretnutí s Bugárom počuť vysvetlenie o výrokoch Ábela Ravasza, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ravasz podľa jeho slov uviedol, že pokiaľ sám neodstúpi z postu podpredsedu NR SR, poslanci Most-Híd mu pomôžu. Glváča zaujímalo, či ide o oficiálne stanovisko strany Most, alebo názor Ravasza, ktorého označil za neznámeho úradníka.

„Náš splnomocnenec vlády, ktorý inak nie je neznámy úradník, napríklad zvýšil počet zamestnaných Rómov či zaviedol povinnú školskú dochádzku. Mohol by som pokračovať ďalej. Naviac, pán Ravasz je podpredseda strany a pán Glváč by to mal rešpektovať," povedal šéf Mosta-Híd.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom K. dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Predseda Smeru-SD Robert Fico Bugára nekontaktoval, aby strana zmenila stanovisko. Situácia podľa Bugára škodí Glváčovej rodine, strane Smer-SD, ale aj vládnej koalícií.

Opozícia sa pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze. Otvorenie nepodporil poslanecký klub Mosta-Híd. „Dali sme mu tým šancu, aby sa rozhodol sám. Musí však vedieť, že keď príde ďalší návrh na odvolanie, budeme hlasovať za," povedal Bugár. Glváč sa v deň mimoriadnej schôdze vyjadril, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi sám.

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom K. sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian K. aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Opozícia chce v najbližších dňoch vyzbierať podpisy na ďalšie odvolávanie Glváča z funkcie.