O televíznych zmenkách nevedel ani niekdajší spolumajiteľ Markízy Fiľo
05 | 11 | 2019 I TASR

Podnikateľ a niekdajší spolumajiteľ Markízy Milan Fiľo nepočul o sporných zmenkách, za falšovanie ktorých sú obžalovaní Marian K. a Pavol R. Majiteľ ružomberských papierní Fiľo mal pred Špecializovaným trestným súdom vypovedať už skôr ako v utorok, vtedy sa však na súd nedostavil.


 "Nikdy som nepočul o zmenkách," odpovedal Fiľo na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Svoj obchodný podiel v Markíze predal vtedajšiemu majiteľovi spoločnosti Forza Jánovi Kováčikovi, čo okolo roku 2006 ukončilo jeho pôsobenie v televízii.

O zmenkách nevedel ani niekdajší majiteľ spoločnosti Telefilm Eurokim František Mojto, ktorý v utorok vypovedal v Ústave na výkon väzby Bratislava.

Na utorkovom pojednávaní je prítomný obžalovaný Marian K. Bývalý riaditeľ Markízy Pavol R., ktorý je z falšovania zmeniek taktiež obžalovaný, požiadal o konanie v neprítomnosti. Obaja obžalovaní v tejto kauze ešte spolu na súde neboli ani raz.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.